Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Системата ни убива": Социални работници ощетяват хора с увреждания

05 април 2019, 14:10 часа • 5239 прочитания

Социални работници в немалко дирекции за социално подпомагане си позволяват да тълкуват този закон по начин, ощетяващ хората с увреждания. Отказват да предоставят заявления за самооценка, някои твърдят, че ще се приемат от м. септември, други си позволяват без никаква документация да твърдят, че лицето няма нужда от лична помощ и не дават формуляри. Това твърдят от националната гражданска инициатива "Системата ни убива" в отворено писмо до медиите.

Припомняме, че на 1 април трябваше да стартира кампанията за подаване на заявления по Закона за личната помощ.

"След 200 дневни протести и хиляди унижения, успяхме да накараме управляващите да приемат Закона за личната помощ. Според него условията за допускане до ползване на подкрепа са две: лицето да има ТЕЛК с и над 90% с ЧП (или детето да е с ТЕЛК с и над 50% с ЧП или с и над 90% без ЧП); лицето да заяви нужда от подкрепа със заявление за самооценка, което е доброволен и личен избор на всеки. Заявленията се подават до месец септември. Изискванията важат до края на 2020 г., след което по закон отпада ограничението на ТЕЛК и всеки в нужда може да поиска подкрепа", припомнят представителите на хората с увреждания.

За НГИ "Системата ни убива" са необясними поведението и интерпретациите на служители в службите за социално.

"Не е ясно дали става дума за некомпетентност или незаинтересованост, но разчитаме много на медиите да информират хората с увреждания за условията за ползване на лична помощ. Кампанията по интернет е недостатъчна, тъй като много от засегнатите лица в провинцията нямат достъп до тази форма на комуникация и медиите са единственият начин да бъдат информирани за правата си и насърчени да търсят тези права.", се казва още в писмото.

От организацията апелират за отстояване на гражданското право на всеки човек с увреждания, който има потребност от лична помощ. 

Двете единствени условия за допускане до ползване на подкрепа чрез Закона за личната помощ са, лицето да има ТЕЛК с и над 90% с ЧП (или детето да е с ТЕЛК с и над 50% с ЧП или с и над 90% без ЧП), както и да заяви нужда от подкрепа със заявление за самооценка, което е доброволен и личен избор на всеки.

"Пак подчертаваме, че това са единствените условия на които трябва да отговаря кандидата за лична помощ и които важат до края на 2020 г., след което отпада ограничението на ТЕЛК и всеки ще може да се включи като ползвател, стига да изпитва необходимите затруднения в ежедневието и преминавайки през индивидуална оценка да докаже, че това е така. Призоваваме всички, които са подложени на репресивни действия да отстояват с всички сили това си свое право, за да не позволим закона да се превърне в поредното средство за дискриминация на най-слабите и уязвими хора в обществото ни. Не трябва да има нито един ощетен! Призоваваме на бунт, ако не срещат разбиране и съдействие от тези, от които зависи оценяването им. Не допускайте служители и администратори да ви отнемат правото да водите нормален живот. Не се примирявайте! Вие имате права!!! Само така ще успеем и само така ще променим обществените нагласи.", казват още от "Системата ни убива".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес