Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли оставки в "Пирогов": Решава се днес

01 февруари 2024, 10:09 часа • 1795 прочитания

Днес началници на клиники и отделения в "Пирогов" се събират на заседание, за да решат дали ще подадат оставките си. Заявката им дойде преди няколко дни във връзка с оказвания според тях натиск върху болницата, предава БНР.

Още: Позиция от "Пирогов" за Даная: Верни заключения на база неверни факти

След протестите за Даная

Позицията на медиците, че ще напуснат колективно от 1 февруари, дойде след протести, организирани от майката на 15-годишната Даная Кулева, починала в лечебното заведение през май миналата година. Ани Стоянова настоява за оставката на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, докато бъдат изяснени обстоятелствата около смъртта на момичето.

Още: "Не се страхувам": Заплахи и предупреждения към майката на Даная

Трета проверка по случая

По случая тече трета проверка, назначена от здравния министър. Междувременно Софийският градски съд върна жалбата на директора на "Пирогов" срещу освобождаването му от поста, предприето от министър Христо Хинков преди два месеца. Д-р Димитров може да обжалва това връщане.

В неделя той обясни за БНР, че ще вземе решение как да постъпи по време на днешното заседание на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи. На него ще бъде обсъдено и намерението на над 80 ръководители на структури да подадат оставките си.

Още: "Аз не съм жива, само така изглеждам": Майката на Даная не обявява война на "Пирогов", а иска лекарите да не се държат като животни

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес