Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на Лекарския съюз иска оставката на надзора на НЗОК

23 декември 2014, 19:22 часа • 30932 прочитания

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов иска оставката на Надзорния съвет на НЗОК. Причина за искането е "некомпетентност".

Искането е отправеното покрай решението на Касата националният рамков договор за 2015 г. да не бъде подписан.

„Мотивите на надзорниците, че ако исканите от БЛС пари бъдат отпуснати, ще се появи дефицит, са абсолютна лъжа. Всеки може да сметне, че исканите от лекарите суми са съвсем малки, защото те представляват 0,5% от бюджета на НЗОК", коментира Райчинов. Според него именно надзорниците са протакали непрекъснато и отказвали да се преговаря адекватно.

"Тогава, когато все пак имаше преговори, и то се вижда от протоколите, не идваха повече от трима-четирима души. За мен това е предварително подготвен саботаж на преговорите, с оглед самостоятелно да правят НРД. Това се вижда още повече от днешното им решение” допълни д-р Райчинов. Това става ясно от информацията на Лекарския съюз.

Според него ако тези хора не се оттеглят от Надзорния съвет, това означава, че те планират да саботират всякакви реформи в здравеопазването, защото няма да има спокойствие в системата.

Юридическите тълкувания сочат, че днешният отказ на НС е неправомерен и той представлява абдикиране от делегирани права. БЛС ще обмисли внасянето на днешното решение на надзорниците в съда.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес