Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шарков успокоява: С пръстовия идентификатор и трети братовчеди ще ви вземат лекарствата

11 ноември 2015, 07:30 часа • 5732 прочитания

С пръстовия идентификатор, който от здравното министерство се канят да въведат и в аптеките, дори „роднини до трето коляно” ще могат да ни вземат лекарствата. Това заяви заместник-здравният министър Ваньо Шарков, цитиран от в. „Сега”.

Пръстовият идентификатор е една от екстравагантните идеи в здравната реформа. Идеята е лекарства, които се плащат от НЗОК, да отиват само за пациенти, на които са предписани. Пръстов идентификатор се предвижда и за болниците, за да няма измами с клиничните пътеки и броя дни на прием.

"Може съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата", поясни Шарков. Той го стори, за да обясни съвсем резонната хипотетична информация какво ще прави например 96-годишна баба с ишиас и парализиран крак, която трябва да си вземе предписано с отстъпка от Касата лекарство и как такъв пациент ще стигне до аптека.

Стана ясно и, че от догодина по-големите болници ще имат предимство при сключването на договори с НЗОК. Това ще се взема предвид като критерий, ако в другите критерии има равенство.

В здравната реформа сключването на договори между болниците и НЗОК ще се определя по все още изготвяща се национална здравна карта, която да определи в къде колко и какви болници има, за да се изяснят здравните потребности на всеки регион. Където болниците са повече, НЗОК ще сключва договори само с някои, като досега прокламираните критерии бяха от медицинско естество - смъртност, усложнения, повторни хоспитализации за едно и също заболяване. Сега се оказва, че ще се следват нивата на компетентност. За най-високите нива на компетентност болниците трябва да имат най-много апаратура и квалифициран персонал, т.е. да могат да поемат всяко заболяване по съответната специалност. Вече е ясно и че около 3000 легла у нас са над потребностите и догодина за тях няма да има договори. Не е ясно обаче какво става, ако всички кандидатстващи за договор болници в определен град - например София, имат най-високо ниво на компетентност.

Ваньо Шарков подчерта и, че догодина няма да има лимити за дейностите от основния пакет. "Когато има пациенти, които са в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния, моментално това, което имаме като обем дейност, ще бъде увеличавано", каза още д-р Шарков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес