Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев: България единствена в ЕС няма обособена детска болница

21 май 2020, 13:39 часа • 4247 прочитания

Не трябва да се приспособяваме към съществуващата конструкция за национална детска болница, а да изградим съвременна такава. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата си с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

От организацията представиха проблемите пред държавния глава, които стоят относно сградата, в която ще се помещава новото детско лечебно заведение. Представителите на гражданската инициатива са категорични, че посочената от държавата сграда е категорично неподходяща за такъв сложен проект.

От своя страна Румен Радев попита дали държавата ни е готова да изгради истинска детска болница, както и дали това, което в момента се прави, е достатъчно, за да имаме такава. "България е единствената страна в ЕС, която няма обособена многопрофилна детска болница", подчерта Радев.

Припомняме, че в края на април над 17 000 подписа с искане за оставка на здравния министър Кирил Ананиев и спиране на строежа на бъдещата болница в София бяха внесени в Министерския съвет. Според недоволните строежът на това лечебно заведение е прекалено стар, а нова сграда ще се построи по-бързо и по-евтино. Петиция е събрала подписите онлайн - за по-малко от три седмици.

Тази кауза е изключително важна. Не става въпрос за пари, не става въпрос за сграда. Това е кауза, която дава сигнал на цялото общество: дали България има амбиции да бъде модерна държава, която мисли за своя най-ценен капитал - децата, коментира още президентът.

Свидетели сме как стотици милиони и милиарди се харчат по проекти, които са спорни по своята целесъобразност. Не е само сградата, ще дойде следващият въпрос с кадрите, отбеляза Румен Радев.

Още от аргументите срещу строежа на детската болница в София, четете в този материал.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес