Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Регулаторът на САЩ одобри бустерите на Pfizer и Moderna срещу "Омикрон"

31 август 2022, 17:49 часа • 1470 прочитания

Здравният регулатор на САЩ разреши използването на преработените иРНК ваксини срещу COVID-19, насочени срещу най-новите подварианти на "Омикрон". Това е първият случай, в който актуализираните препарати срещу коронавирус получават разрешение за спешна употреба в Щатите.

Решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) от тази сряда позволява на хората на 12 и повече години да получат допълнителна инжекция от ваксината на Pfizer/BioNTech, а на хората във възрастова група 18 и нагоре - да си поставят бустер от Moderna най-малко два месеца след последната доза.

И двете са двувалентни ваксини, които комбинират оригиналната ваксина на компаниите с препарат, насочен към подвариантите BA.4 и BA.5 на "Омикрон". Миналата седмица и двете компании подадоха заявления до FDA за разрешение за спешна употреба на актуализираните си ваксини.

Решението е само за поставяне на бустер - ако се започва ваксинационен курс от самото начало, се прилага оригиналният препарат на съответната компания.

С днешното действие на FDA бустерните дози стават общодостъпни, а не се ограничават само до хора с висок риск от развитие на тежко заболяване, както беше при предишните разрешения за бустери.

Всичко това се случва в подготовката за есенната бустерна кампания, която може да започне там до дни, пише Wall Street Journal.

Инжекциите могат да се прилагат само след като бъдат препоръчани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ. Консултативната група по ваксините към CDC трябва да гласува в четвъртък дали да подкрепи препоръчването на бустерите за употреба. По принцип CDC и FDA действат в синхрон с такива решения.

ОЩЕ: Великобритания одобри ваксината срещу Омикрон на Moderna

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес