Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работа на спешните медици е да пренасят трудноподвижни пациенти до линейката

05 септември 2023, 07:40 часа • 3929 прочитания

"Спешна помощ" отговаря за пренасянето на спешен пациент, който е трудноподвижен и трябва да стигне от дома си до линейката. Това гласи отговор на здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос от  депутата на ИТН Тошко Йорданов. Той задава въпроса с твърдение, че масово такива пациенти биват карани да стигнат до линейката сами или им помагат други хора, но не и спешният медицински екип, дошъл да ги откара.

Йорданов първо опитал да получи съвет на горещия телефон на министерството, на което не просто служителят е излъгал, че пренасянето на трудно подвижни пациенти до линейката е работа на близките, но и посъветвал ако хората не стигат, да се потърси помощ от съседните входове. Това разказва депутатът във въпроса си, пише в. "Сега".

Каква е теорията?

По стандарт всяка линейка трябва да разполага със задължителен набор от оборудване, включително и сгъваема носилка тип "столче" с плъзгачи, чрез която медицинският екип може да пренесе трудноподвижен човек до линейката, отговаря министър Хинков. По думите му, всеки спешен екип, който ходи по адреси, по трудова характеристика трябва да може да пренесе спешен трудноподвижен пациент в линейката. Ако има проблем, екипът може да потърси помощ чрез районната координационна централа.

А за отговора на здравния служител на горещата линия, здравният министър дава съвет - търсете съвети по дирекциите на здравното министерство в съответната сфера, не от огрещата линия. Интересно защо, след като горещата линия би трябвало да е мястото за бърза реакция на здравни въпроси.

"Саботират ни": Спешна помощ се разграничи от протестите на синдикат "Защита"

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес