Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първо дело заради новите критерии за лечение на хепатит C

17 януари 2017, 07:50 часа • 1061 прочитания

Пациентска организация подаде жалба във Върховния административен съд срещу новите критерии на здравната каса за лечение на хепатит С. Сдружение "ХепАктив" иска правилата за безинтерфероновите терапии да бъдат обявени за нищожни или отменени като незаконосъобразни, пише в. "Сега".

"Считаме, че не са спазени ключови процедури при тяхното създаване и обнародване; изискванията пряко нарушават правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент, освен това се отнема правото на лекаря свободно да изписва терапия, без да се влияе на неговата компетентност. По неведоми съображения НЗОК налага по административен път "първи", "втори" и "трети" избор на терапия", мотивират жалбата от пациентската организация.

С новите правила, които са в сила от днес (17 януари), не се позволява скъпата терапия да се прилага при наркомани, алкохолици и пациенти с очаквана ниска продължителност на живота заради друго заболяване. Освен това се въвеждат три линии на лечение, като преминаването от първа на втора или трета ще става с одобрение от касата, а най-скъпите препарати не са в първата линия.

В типичен стил здравният министър в оставка Петър Москов обяви, че скандалът е заради засегнати търговски интереси, тъй като се е появило два пъти по-евтино лекарство и затова то е поставено като първа линия на лечение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес