Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи данни: Вариант Делта на коронавируса вече е доминиращ в София и е номер 2 в България

07 юли 2021, 16:57 часа • 10140 прочитания

Вариант Делта на коронавируса SARS-CoV-2 е вторият най-разпространен вариант в България, сочат данни от целогеномно секвениране, което се извършва в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Информацията беше предоставена на медиите от здравното министерство (МЗ), но статистическата извадка е прекалено малка.

Секвенирани и анализирани са общо 95 проби на положителни тестове - всички взети в периода 1-25 юни, като 43 от тях са Делта (B.1.617.2). Повече има само от вариант Алфа - т.е. т.нар. британски коронавирус (B.1.1.7) - общо 49. Специално в София обаче Делта е намерен в 33 проби, а Алфа - само в 14. Тестовете са от 14 области, т.е. половин България.

Има и една проба с т.нар. южноафрикански коронавирус - вариант Бета (1.351). От четирите варианта на коронавируса, които се считат за най-опасни, липсва само бразилският (Гама, P.1). Южноафриканският се счита за най-резистентен към ваксините, но Делта е по-заразен и съответно успява да го измести в голяма степен от случаите.

Трима от хората, които са диагностицирани с Делта в НЦЗПБ, са починали, 7 са в болница, 25 се лекуват у дома и 8 са оздравели. Няма нито един починал от вариант Алфа от тези тестове, които са секвенирани от НЦЗПБ, 29 са на домашно лечение, 14 са оздравели, а 6 са в болница. Статистическата извадка обаче е много малка, за да се прави заключение дали Делта е по-тежък от Алфа.

По данни от Великобритания и Испания, Делта е с 60% по-заразен от Алфа, като има изчисления, че при подходящи условия вариантът буквално може да се разпространява двойно на седмична база. Много обаче зависи от условията - дали в местата на най-голям контакт в обществото, където се срещат възможно най-много хора от различни прослойки (социални, професионални и т.н.), има голяма гъстота и честота или не. Припомняме, че през летния сезон не работят например училищата. Освен това, в България моделът на ваксиниране е уникален за Европа, макар и да сме с най-малкото ваксинационно покритие на Стария континент (около 14%) - поради липсата на строен план за ваксинация по възраст, ваксинираните в България са сред всякакви възрастови групи, което може да окаже известно влияние, макар че такива хора не са достатъчно на общия фон (70-80% трябва да са напълно ваксинирани, за да говорим за колективен имунитет). Предвид това, че данните за секвенирането са от юни, поне засега още няма видим натиск в заболеваемостта, но предстои да станат ясни данните за първата пълна седмица от месец юли, които може да покажат накъде вървим - дотук случаите са по-малко на седмична база при аналогичен брой тестове.

Припомняме, че на секвениране подлежат само PCR тестовете - антигенните не могат да се секвенират. Още миналият месец МЗ поиска поне 10% от позитивните тестове във всяка лаборатория да се пращат за секвениране, но не по-малко от 1. В последните 3 седмици обаче точно антигенните тестове стават все повече - в съотношение 2:1, АКТУАЛНАТА КЪМ ДНЕШНА ДАТА СТАТИСТИКА ВИЖТЕ ТУК!

Още: Проф. Николай Витанов: Карайте си почивката спокойно, засега няма опасност от коронавируса

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес