Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа крачка към въвеждане на мерки срещу опасна заразна болест на база конкретни показатели по закон

28 април 2021, 14:51 часа • 2950 прочитания

Няма протокол в света, който да казва какво да правим, след 14 месеца пандемия. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при дебат на първо четене в здравната комисия за изменения в Закона за здравето. С тези изменения се иска да има по закон конкретни показатели и критерии, за да се въведат противоепидемични мерки в случай на разпространение на определена заразна болест (антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19). С 12 гласа "за" измененията бяха приети на първо четене на ниво "комисия".

В какви граници и какви числа да сложим за реакция, попита Кунчев. В ЕС в момента има държава със заболеваемост 60 на 100 000 души и 1280 на 100 000, подчерта националният здравен инспектор. Ще сложим едни числа и няма да можем да ги изпълним, предупреди той. Позицията му беше подкрепена от д-р Даниела Дариткова, която напомни за приетия Националния план за готовност при пандемия и че той давал необходимата рамка за реакция.

Председателят на здравната комисия и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев обаче опонира, че затова следва да има национален план, а не паневропейски. Нормативната база явно е в дефицит що се отнася до цифровото изражение на дадена епидемична ситуация, категоричен беше той. Идеята е да се действа щом се стигне до определени числа, показващи развитието на дадена болест (посочват се действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразна болест, включително и конкретни показатели и критерии за въвеждане на временни противоепидемични мерки).

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов също опонира, че в различни региони на България имало голяма разлика как се развива коронавирусът като разпространение, правейки аналогия с думите на Кунчев за различните страни в ЕС, само че с акцент различни области в България. „Унифицирането на подхода ни лишава от гъвкавост”, настоя Ангелов. Следим над 20 показателя на 12-часова база, посочи той, като така даде пример за готовност и гъвкавост на здравната система.

"Може да звучи нескромно, но ние се справихме успешно и с третата вълна", подчерта Ангелов. А д-р Симидчиев отвърна, че не се предвижда планът според законопроекта да е обезателно само национален т.е. може да има регионални аспекти и напомни думи на Чърчил, че който не планира, планира да се провали.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес