Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пулмолог определи мерките като противоречиви на медицинската логика

29 октомври 2021, 07:31 часа • 5670 прочитания

Пулмологът и специалист по медицина на съня доктор Петър Чипев определи мерките, въведени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров като противоречиви на медицинската логика, хаотични и недомислени.

В ефира на БНТ д-р Чипев е на мнение, че няма съществена разлика в протичане на самата инфекция. Той посочи, че липсват здравни специалисти в малките населени места. 

Според него би трябвало да се концертират повече усилия в доболничната помощ и ако пациентът навреме е диагностициран и адекватно лекуван, може да не се налага да стига до болница. Ако пациентът бъде карантиниран се дистанцира от здравната система и доболничната помощ, обясни пулмологът.

Доктор Чипев отбеляза, че има немалък процент хоспитализации, които не са крайно наложителни. Голяма проблем за него е, че има хора, които са с леки симптоми на коронавируса, не са за болница и заемат леглата за интензивно лечение. За доктор Чипев най-важните критерии преди инфекцията с COVID-19 са кръвното налягане и кислородната ситурация. Високата температура не е проблем, но ниското кръвно и ниската сатурация са показания за болнично лечение, каза д-р Чипев.

Той допълни, че при COVID-19 са важни първите 7 дни, когато се развива по-малка пневмония. Пациентът трябва да се следи ден за ден и от тогава или влиза в болница, или се подобрява, каза в заключение Петър Чипев. 

Още: Пулмолог призова да няма деление между ваксинирани и неваксинирани

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес