Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Николай Витанов: Не сме преминали пика на петата вълна

06 февруари 2022, 15:05 часа • 4725 прочитания

Не сме излезли от пика на петата вълна, причинена от варианта Омикрон. За това предупреждава математикът проф. Николай Витанов в публикация на профила си във Facebook. Така той на практика опроверга твърдението на проф. Мира Кожухарова, според която пикът на заразата е преминал.

"Винаги съм казвал, че пикът на една вълна не е точка във времето, а интервал. Влиза се в околопиковата област на вълната и се стои там докато се пречупят релевантните трендове. Тогава се излиза от зоната на пика", пише специалистът.

Той напомня, че релеватните трендове за движението на вълната на Омикрон са два: повишаването на броя на новите случаи и увеличаването на заетите легла в болниците. "Двата тренда не са пречупени, защото вторият - този свързан с болниците не е пречупен. Следователно не сме излезли от областта на пика на вълната", категоричен е проф. Витанов.

Той напомня прогнозата си от ноември месец миналата година, че пикът на вълната ще е през февруари и ще излезем от него към средата на месеца. За първата и втората седмица на февруари прогнозата беше и е, че ще сме в областта на пика.

"Справяме се добре, но още не сме излезли от зоната на пика и не бива да се отпускаме. Помнете - всеки сценарий може да бъде дестабилизиран, включително и този с излизането от зоната на пика. Какво значи: справяме се добре. Справяме се добре в сравнение с други страни, защото тук няма суперпожар и препълнени болници. Има висока смъртност, но тя е следствие от инатлък. Можехме да се справим и по-добре. Не се справихме по-добре - смъртността вече мина 33 500, а регистрираните случаи гонят 1 милион. Като станат 1 милион, ще има специална бележка тук. Защото юрдеците окрякаха Вселената, когато беше направена тази прогноза, че Витанов брои трупове и плаши хората, че щяло да има 1 милион регистрирани случая", пише още математикът.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес