Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Момеков с прогноза кога да очакваме лекарство срещу коронавируса

10 май 2021, 08:10 часа • 2573 прочитания

Текат клинични проучвания за произвеждане на лекарство срещу COVID-19. Ако клиничните проучвания излезнат благоприятни, вероятно ще имаме резултат в края на 2021 г. 

Това заяви в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV председателят на Българското научно дружество по фармация, проф. Георги Момеков.

По думите му търсят се чудодейни свойства в противовирусните средства, но техния тейминг на употреба е много къс - трябва да се използват веднага след проява на симптоматиката. Проф. Момеков уточни, че няма информация дали в България се използват моноклонални антитела, които блокират spike протеина на коронавируса.

Имаше много лекарства, които бяха изследвани и хаотичното хвърляне към тях беше оправдано миналата година. При хидроксихлорокина вече имаше проблеми по отношение на безопасността - това лекарство не стои на масата много отдавна, стана ясно още от думите на проф. Момеков. Той посочи, че при хоспитализирания пациент много често се дават кортикостероиди, като се включват и широкоспектърни антибиотици, а при някои пациенти влиза в употреба и ремдисивир.

Проф. Момеков отбеляза, че му е трудно да каже кога ще постигнем колективен имунитет, тъй като има хора, които преболедуват вируса, но не влизат в никакъв регистър.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес