Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев обяви за безопасен нов вариант на Ковид при официални данни за противното

19 декември 2022, 08:12 часа • 5203 прочитания

Няма нито един човек в България в болница с новия ковид вариант BQ т.е. това показва, че той се кара леко. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. Кантарджиев беше част от Националния оперативен щаб (НОЩ), а сега е здравен съветник на общинските власти в София.

Думите на професора обаче предизвикват силно учудване, най-малкото заради двете последни засега справки със секвенирани положителни PCR проби от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), на който проф. Кантарджиев беше директор. Секвенирането се прави, за да се установи с какъв точно вариант на SARS-CoV-2 е заразен съответният пациент.

В справката от 17 декември, която всъщност отразява ситуацията през ноември, има 1 проба на човек, който е бил хоспитализиран. Става въпрос за заразен с BQ.1.1.3. Пробата е взета в София.

Предишната справка, която е от 24 ноември, е още по-показателна. Там има 1 проба с BQ.1, която е взета в Русе и човекът е бил хоспитализиран.

И в двата случая, съгласно тези данни не е ясно какво е станало със съответните пациенти т.е. как се е развила болестта.

Предвид факта, че всъщност в България много малко проби се секвенират, защото този процес е възможно да се извърши само с PCR тест и то като бъдат изпълнени определени условия, може спокойно да се каже, че тези две потвърждения на хоспитализирани далеч не са единствени. Всъщност, от около 20 000 ковид теста седмично в последните 3 седмици, PCR тестовете са едва по 2000.

КАКВИ СА ТЪНКОСТИТЕ НА СЕКВЕНИРАНЕТО, НАУЧЕТЕ ТУК: Държавата абдикира от Ковид, вече не знаем прецизно какво се случва

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес