Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кадурина: Клиниката за дерматология работи към ВМА заради закона и НЗОК

25 февруари 2015, 19:09 часа • 61127 прочитания

В огромната си част изнесената информация е невярна и манипулативна. Обвинението, че съществува частна клиника на територията на Клиниката по дерматология към ВМА и че се извършват злоупотреби за милиони е манипулативно. Това твърди в своя официална позиция проф. Мирослава Кадурина, чието име стана част от скандала във ВМА, довел до оставката като депутат на бившия шеф на болницата Стоян Тонев.

По закон ВМА развива само болнична помощ. Достъп за доболнична помощ в поликлиниката имат само военнослужещи. Поликлиниката на ВМА не разполага с кабинети, които да работят по договор с НЗОК за доболнична помощ. За да получат гражданите достъп за доболнична помощ и достъп до болнично лечение, във ВМА са създадени звена за доболнична помощ, каквато е фирмата „Дерма Прим“ ООД, които да сключват договори с ВМА. На територията на болницата има десетки медицински центрове и групови практики по този модел. Те захранват клиниките на болницата с пациенти. Всички договори се сключват по определени от ВМА правила и по цени, определени от болницата. Такава е юридическата форма, под която пациенти от цялата страна могат да имат достъп до лечение във ВМА, обяснява Кадурина.

Според Кадурина е "изключително несправедливо противопоставянето на лечението на деца с вродена глухота и поставянето на кохлеарни импланти, срещу лечението на деца с детски хемангиоми, или вродени аномалии на кожата". И посочва, че "Дерма Прим" се занимава с лечение на детски хемангиоми и съдови аномалии на кожата, лечение на белези, лечение на витилиго, ранна диагностика на меланома на кожата. Това не е "опъване на бръчки", както тиражираха някои медии, възмутено казва Кадурина.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес