Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Иво Петров: Здравеопазването в момента е поставено на дълга пауза

13 януари 2023, 23:00 часа • 6185 прочитания

Политиците трябва да знаят, че в момента ние, простросмъртните, изживяваме нещо като национална катастрофа. Здравеопазването в момента е поставено на дълга пауза, заяви в предаването на БНТ "Панорама" кардиологът проф. Иво Петров.

По думите му до момента въвеждането на нови методики в здравеопазването се е развивало добре. Но сега, докато няма подписан държавен бюджет, тези методики ще бъдат оставени настрана. "Не знам дали някой знае за това. Държавата има належащи нужди, затова пожелавам на политическата класа да бъде толкова привлекателна, че на бъдещи избори поне 30-40% да отидат да гласуват", каза проф. Петров.

"Не е нужно да чакаме поредния месия, който да ни обърне носа в правилната посока. Здравият разум в България диктува, че трябва да се създаде обществена нетърпимост към корупцията и да се препотвърди евроатлантическата ни ориентация", заяви проф. Петров.

Според него трябва да се премине към акредитиране и сертифициране на болниците ни по високите международни критерии и стандарти. По думите на проф. Петров населението трябва да се обучава да дава първа помощ. "България е последната страна, която не е въвела такова обучение и практики. На общинско ниво вече има систематично обучение на персонал и първите пет дефибрилатора са инсталирани в метрото", заяви кардиологът.

По думите му България е сред страните, които са се справили доста зле с пандемията. "Дължим на обществото, че не бяхме достатъчно експертни и на достатъчно високо ниво. Войната също ни изигра лоша шега. Война водим срещу себе си, а в нея няма победители", каза в заключение проф. Петров.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес