Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Ива Христова: Делта вариантът се предава по-лесно и има по-висок вирусен товар

19 юли 2021, 07:35 часа • 5474 прочитания

Делта вариантът набира скорост. За това предупреди в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ това е вариант, който се разпространява по-лесно и бързо, но трябва да имаме предвид няколко неща. Факт е, че според едно проучване се оказва, че 1 000 пъти е по-висок вирусният товар в дихателните пътища при зараза от делта инфекцията. Още преди болните да са осъзнали, че са болни, започват да предават вируса, предупреди проф. Христова.

Тя посочи, че два пъти и половина по-лесно се предава делта вариантът и започва да измества другите варианти. У нас все още не доминира делта вариантът, но се очаква да набере скорост, изтъкна проф. Христова. Алфа вариантът е доминиращ, но до месец, месец и половина делта вариантът ще започне да доминира, отбеляза тя.

Проф. Христова добави, че в момента вирусът се разпространява дифузно, а не клъстерно. Към момента състоянието в страната е спокойно, ваксинираните и преболедувалите също трябва да бъдат спокойни. Тези, които не са ваксинирани или не са преболедували, трябва да помислят за своето бъдеще - дали искат да боледуват или не, настоя проф. Христова.

Хронично болните хора, с увреждания на сърдечно-съдовата система и редица други хронични заболявания остават рискови от заразяване с делта варианта на инфекцията. България има достатъчно количество ваксини, така че на практика всички, които искат да се ваксинират, може и е добре го направят, призова проф. Ива Христова. Всеки трябва да осмисли от какво може да се предпази, когато се ваксинира, но това донякъде е личен акт, подчерта директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Ако бяхме ваксинирали всички хора на цялата планета, алфа вариантът нямаше да мине в друга мутация", категорична бе проф. Христова.

Тя не знае колко ваксини могат да бъдат бракувани поради изтичане срока им на годност, защото е работа на Министерство на здравеопазването, но доколкото е запозната няма да бъдат бракувани, а продадени или подарени на други държави.

Прочетете още по темата: Проф. Ива Христова: Индийският вариант е сериозен, опасността не е преминала

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес