Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Асена Сербезова: В момента няма заповед, която да ограничава износа на лекарства

14 ноември 2020, 10:25 часа • 3908 прочитания

"Недостигът на лекарства е нормално явление. Трябва да го управляваме адекватно и не бива да го отричаме". Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова пред БНТ. По думите й недостиг има за някои лекарства и затова здравният министър е организирал срещата между фармацевтите и търговците на едро.

Според нея фармацевтите не крият продуктите, а предлагат това, което системата им предлага. "Трябва да се знае какви канали ще се обхванат и колко задълбочена ще бъде проверката", каза тя във връзка с разпоредената от прокуратурата проверка във връзка с твърденията за недостиг на лекарства по аптеките и болниците.

"В момента няма заповед, която да ограничава износа на лекарства. Фармацевтичният съюз неколкократно е предлагал различни законодателни проблеми, които да не поставят фармацевтите в ситуация, в която да правят моралния избор дали върне човек, който има нужда от лекарства или да поеме риск от глоба от няколко хиляди лева", каза още тя.

"Тъй като фармацевтите са най-достъпните здравни специалисти, обираме всички негативи на системата. Когато само лица над 65-години могат да влязат в аптека в зелените коридори, които са между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч., това означава, че другите граждани няма да могат да влязат в аптеката през 50% от нейното работно време", предупреди проф. Сербезова.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес