Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Аргирова: Смъртността от COVID-19 е проблем заради здравната система

20 ноември 2020, 08:33 часа • 4673 прочитания

Въпреки изменчивостта си, SARS-CoV-2 има стабилна генетична структура – за да може да разчитаме на ваксина. Не се притеснявайте, че има противоречие в това, което казвам – че хем има мутации, хем устойчивост. Само коронавирусите имат място, което е стабилност. Това заяви проф. Радка Аргирова пред Нова телевизия.

Аргирова напомни и, че преди 2 дни The New York Times публикува данни, че антителата срещу коронавируса може да съществуват с години. Тя обаче добави, че се чака материал с научни данни.

За смъртността в България – изключително става въпрос за организация в здравната система и навременното лечение на тежките случаи, категорична е Аргирова.

Не е ясно дали коронавирусът би протекъл по-тежко, ако си болен и от грип. Нямаме достатъчно опит, каза проф. Аргирова.

Професорът заяви и друго – при студено време, SARS-CoV-2 може да стои във въздуха 3-4 часа. Затова е важно да се чистят повърхности. В научната литература обаче се говори за между 6 и 8 метра разстояние при аерозолите с коронавируса – т.е. не може да вървят с километри.

Аргирова е категорична и, че кучетата, котките и норките може да пренасят коронавируса, може и да боледуват от него.

За антигенните тестове професорът заяви, че антигенните тестове са с чувствителност между 83% и 97%. Трябва да е твърдо над 95%, за да се приемат като доказателство за "четене" на епидемичната картина, каза Аргирова. И прогнозира, че в средата и към края на декември ще има вече спад на новозаразените.

Още: "Лек спад в броя на заразените с коронавирус, 31 пациенти приети в интензивни отделения за денонощие"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес