Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При фрагментиран 45-ти парламент - кой ще взема решение дали затягаме мерки, ако коронавирусът пак плъзне?

05 април 2021, 14:36 часа • 3914 прочитания

Безспорно, резултатите от парламентарните избори, макар и все още да не са окончателни, сочат към парламент, който трудно ще излъчи дълготрайно правителство. И предвид факта, че България, точно както и останалата част от света, се намира в състояние на пандемия от COVID-19, която изобщо не е отминала, стои въпросът – ако здравната ситуация се влоши бързо, кой ще действа, за да няма още по-пълен хаос?

Сегашното правителство т.е. третият кабинет на Бойко Борисов носи отговорността за затягане на мерките. Това потвърди юристът Петър Славов, който е един от водещите кандидати за депутати на "Демократична България" - под номер 5 в 25 МИР в София. Славов беше депутат в 43-тото Народно събрание.

Въпросът с отговорността седи на дневен ред и в светлината на друга притеснителна новина, макар че със сигурност тя няма да бъде взета толкова насериозно в България поне засега – има удвояване в световен мащаб на случаите, за които се подозира, че може да представляват повторно заразяване с COVID-19. Според актуалния тракер, съмнителните случаи за повторна зараза в цял свят вече са 32 822 към 5 април. Преди 2 седмици бяха 16 189.

По отношение на случаите на повторно заразяване с COVID-19 има строг научен метод с определени критерии, с който се доказва такова нещо. За това говори в интервю за Actualno.com ръководителят на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб. Първо, когато си заразен и с потвърдена диагноза COVID-19, взетата проба за тест трябва да се секвенира т.е. да е известен изходният вариант на вируса, а когато има симптоми на втора инфекция, пак да се направи секвенция на взета тогава друга проба и да се види има ли различия в секвенциите на генома на вируса от двете проби и какви точно са, за да се определи дали вторият случай е ново заразяване.

Припомняме, че новият парламент трябва да излъчи правителство. За целта, мандат получава партията с най-много спечелени гласове на изборите - това е ГЕРБ. Ако тя не успее да направи кабинет в рамките на 1 седмица и той не получи одобрението на парламента след този срок за мислене и оформяне, мандатът отива във втората по сила партия - засега това е "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Ако и там няма успех в рамките на седмица за формиране на правителство и след това то не бъде одобрено от Народното събрание, мандатът се дава на някоя от останалите партии и коалиции в парламента. Ако пак не бъде съставено правителство - отново 7 дни срок за формиране и после получаване на одобрение от парламента, президентът назначава служебен кабинет и той подготвя предсрочни парламентарни избори - в рамките на най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното т.е. в случая на неуспелия да състави правителство парламент.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес