Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на БЛС предупреди за бойкот и поиска антиваксърите да говорят за смъртността

31 август 2021, 08:40 часа • 4122 прочитания

В България всеки има право да избира – дали да се ваксинира (срещу коронавирус) или не. Има право да избира дали да лети на самолет или не, но авиокомпаниите си имат правила. Не виждам защо някой да има само права. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

По думите му, не бива правата на ваксинираните да са под тези на неваксинираните. За смъртността заради коронавируса и че сме първи в Европа да говорят тези, които говорят против мерките и ваксините. Не се справяме в това да убедим обществото да спазва мерки и да се ваксинира срещу коронавирус, обобщи д-р Маджаров пред bTV.

На няколко пъти лекарят повтори, че работещите на първа линия медици не получават премията от 1000 лв. Той го каза и при въпрос дали има информация за болници, затварящи отделения – като Ямболската. И отправи предупреждение – ако не се промени тълкуванието на методиката за 1000-тата лева, колегите отказват да работят. Д-р Маджаров даде пример – ако работиш ден-два в КОВИД отделение, вземаш 100-200 лева. Как става така, попита той.

Ще бъдат получени 166 млн. лева от болниците по-малко тази година, заради различните хватки на НЗОК, настоя д-р Маджаров. Това значи практически един месец от годината, пресметна той. От 4 месеца се занимаваме единствено с това – ако праз май и юни имаше логика, заради спада на заболеваемостта, сега е недопустимо, подчерта д-р Маджаров.

Здравеопазването се управлява от Министерския съвет, здравния министър, УС на НЗОК. Имам чувството, че си играят на доброто и лошото ченге, каза д-р Манджаров. Той посочи, че заради хаоса със заплащането било трудно да се отвори дори едно КОВИД отделение.

Още: 2090 заразени с COVID-19 при рекорден брой тестове, над 100 души са починали за денонощие

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес