Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от 200 болници в страната са въвели устройства за пръстова идентификация

10 септември 2016, 19:56 часа • 1462 прочитания

Повече от 200 лечебни заведения в страната са въвели устройства за пръстови идентификация. Това каза в Плевен заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

За първи път в университетска болница “Георги Странски“, която не е в пилотния проект, демонстрираха въвеждането на пръстов идентификатор на пациент, съобщава БНР.

В плевенската университетска болница вече има 49 устройства за въвеждане на пръстови идентификатори при прием на пациенти, които ще заработят активно през следващите дни.

„Не се изисква идентификация за пациенти, които се хоспитализират по спешност. Първата ни задача като лекари е да помогнем да бъде спасен техния живот. Системата с нищо не е по-различна от начина, по който се работеше досега с личните карти. Всички изключения, които бяха допускани преди, са увеличени, с изключение по медицински причини“, обясни Шарков.

Заместник-министърът на здравеопазването допълни, че Националната здравноосигурителна каса (ННЗОК) е длъжна да охранява средствата на здравноосигурените лица. Пациентите за първи път имат възможност сами да контролират парите, които са внесли в Касата.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес