Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последните думи на Лили: Разкажете на повече хора за това, което ми се случи след една ваксина

09 юли 2015, 09:33 часа • 24909 прочитания

14-годишната Лили Христова почина на 7 юли след автоимунно заболяване, което според близките ѝ е предизвикано от ваксина срещу рак на шийката на матката. Момичето е ваксинирано, заради наследствена обремененост. Еднa ceдмицa cлeд пocтaвянeтo нa вaкcинaтa пo глaвaтa нa Лили ce пoявявaт мнoжecтвo paни, a по-късно се установява, че тя е развила aвтoимyннoто зaбoлявaнe – Гpaнyлoмaтoзa нa Вeгeнep.

В студиото на bTV доц.Атанас Мангъров, началник на детска клиника в Инфекциозна болница в София коментира, че в случая с Лили става дума за автоимунно заболяване. Това е рядко заболяване, в нашата страна има 20-30 души с това заболяване и всички те са се разболели преди да са чули за каквато и да било ваксина.

Той уточни, че всяка година има 1400 нови случаи на рак на шийката на матката, и че 400 жени всяка година умират от него. И след 20 години – 400 ще загинат, защото не слушаме  тези които знаят повече , а четат по интернет.

Пенка Георгиева  от пациентската организация "Заедно с теб" разказа, че преди да почине Лили е казала: "Разкажете на повече хора за това, което ми се случи след една ваксина."

Тя попита: "Много ли са децата на България и лесно ли са прежалими те?"

Аз като пациентска организация съм подкрепила тези брошури и съм си сложила подписа за тази програма ( за ваксина срещу рак на шийката на матката), но тази програма има проблем и тя трябва да спре, докато се изясни този случай, каза още Георгиева.

Според нея жените умират от заболяването, защото липсва профилактика и жените отиват много късно на преглед.

По думите ѝ в разговор със зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков той е заявил, че средствата по програмата за ваксиниране трябва да бъдат дадени за прегледи, за профилактика.

Георгиева уточни, че по Националната програма за рака на шийката на матката са усвоени 18% от средствата при заложени 85%.

От своя страна доц. Мангъров заяви, че ваксинирането също е профилактика.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес