Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По времето на Стоян Тонев - ВМА плаща за обучение на персонал как да ползва столове

08 декември 2016, 10:00 часа • 6965 прочитания

Етажерка от талашит за 1776 лева на линеен метър – това е само един от артикулите, които фирма от Банкя е доставила съгласно седемгодишен рамков договор за медицинско и немедицинско оборудване, сключен от бившия шеф на ВМА генерал-майор Стоян Тонев. Договорът е на стойност 480 000 лева и едно от най-фрапиращите неща е, че в рамковия договор е включено и обучение как да се борави с немедицинско оборудване – т.е. как да ползваш стол, маса. Припомняме, че срещу Тонев вече има официално обвинение – за съзнателно сключени неизгодни договори в ущърб на ВМА.

Етажерката е само щрих – пластмасови столчета за по 700-800 лева, шкафче за 1300 лева, легло за 7000 лева, и още, и още. Не бих си купил такъв стол за къщата си, коментира военният министър Николай Ненчев пред Нова телевизия, който добави: "Срамувам се като български гражданин".

Въпросната фирма на практика е определяла сама цените, на които „продава”. И не е единствената. Специално за хранене ВМА плаща на частна фирма по времето на Тонев 9 млн. лева, след него – 3 млн. лева. За пране – 1,2 млн. лева по времето на Тонев, след него – 200 000 лева, като и в двата случая прането се пере на територията на ВМА. За 10 години управление на Стоян Тонев са натрупани загуби от 210 млн. лева, а те вече са намалени до 35 млн. лева.

За осем години починалият вече директор „Вътрешен одит” на ВМА Йонка Гуленова изпраща осем доклада до осем министри на отбраната за случващото се във ВМА. Всеки един министър изпраща докладите до прокуратурата и тя завежда проверки по шест от тях, но на практика, не свършва нищо, докато Тонев е начело на ВМА.

Потърсен за коментар, Стоян Тонев отвърна, че не е необходимо да влиза в обяснителен режим. Всичко, което съм правил, е законово – в рамките пациентът да получава най-доброто, беше лаконичен той.

Пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че прокуратурата прави повторно разглеждани на въпросните одитни доклади.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес