Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Москов: Нека има напрежение във Фонда за лечение на деца

21 юни 2016, 09:00 часа • 931 прочитания

Не искам да обвинявам, но когато искаш да прави нещо непочтено е хубаво да го замаскираш под един претекст. Тази администрация и това правителство имат смелостта да бръкнат и в този проблем. Решението да има ефективно използване на тези пари е прозрачни и ясни процедури, това е начинът, по който работи новото ръководство на Фонда. Целите са абсолютна прозрачност. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов в коментар за проблемите във Фонда за лечение на деца.

По думите му досега в този Фонд не е имало деловодство.

Пред БНТ Москов заяви, че от ноември досега не е имало нито едно експертно мнение и обеща, че срокът ще бъде сведен до 10 дни и всеки родител ще може да проследи къде точно на какъв етап е документацията на неговото дете.

На въпрос относно напрежението във Фонда Москов отговори: „Нека да има напрежение. Не е необходимо да са приятели, нека да има контрол. Проблемът е кой как си представя какво трябва да бъде Фонда.

По думите му смисълът на Фонда е да бъде една предпазна мрежа, когато има пробив в някоя от системите, които трябва да изпратят едно дете за лечение. Целта е да няма нито едно дете, чиято потребност от лечение да не бъде пренебрегната. Има задължение, породено от Конституция да гарантира лечението на деца и граждани съобразно медицинските критерии, уточни Москов. Според него „не се получава, защото начина на организация на Фонда е била лоша и защото процедурите и начинът на отчетност, смисъла на работата на фонда е изкривен. Поел съм ангажименти фонда ще заработи по начин, по който забавяния няма и не може да има. Фонда не е заместител и хората във фонда не са висша институция и не отнема конституционни права.“

Министърът заяви още, че не иска да участва в разговор на агитки. Той увери, че министерството няма нищо общо с разработката на ГДБОП и прокуратурата, "от разговорите ми което знам е, че тези хора имат достатъчно причини да направят това".

На въпроси, зададени от зрители, свързани с техните здравословни проблеми и заболявания, които не се поемат от здравната каса министърът на здравеопазването заяви: „Огромната част от организациите, които наричат себе си пациентски, са организации с договори с фармацевтични компании и търговски вериги и те следват този интерес.

По въпроса за линейките, които не карат пациентите до най-близката болница министър Москов увери, че ще бъде направена проверка и ако има нарушители те ще бъдат санкционирани. По думите му подобни случаи са изключения.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес