Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Москов е подал сигнал до прокуратурата заради НЗОК

17 март 2017, 14:37 часа • 1442 прочитания

Първото нещо, което направи като заявка Корнелия Нинова, беше да се премахне пръстовия идентификатор. Това заяви бившият здравен министър и говорител на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ Петър Москов, който представи гледната си точка относно случващото се в НЗОК. Той потвърди, че е подал сигнал до прокуратурата заради неправомерни плащания.

За месец ноември миналата година всички болници са поискали 140 млн. лева от НЗОК, но от тях 11 млн. лева не съвпадат с данните от пръстовия идентификатор, твърди Москов, който посочи, че през октомври разликата била около 8-9 млн. лева.

20 млн. лева е година и половина плащане за асистирана репродукция. Това са 40 000 случая на инсулт като покритие за лечение. Това е заплащането за година на всеки един консуматив в ортопeдията. Това са парите за два месеца, които НЗОК е дала на болниците, без да има потвърждение, че действително е имало пациенти за лечение във въпросните болници. Надявам се това да е задача на прокуратурата, заяви бившият здравен министър. Той е подал сигнал до прокуратурата вчера (16 март).

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Москов изрично подчерта, че „политическите сили, спечелили президентските избори“, носят отговорността, визирайки БСП. Може би нямаше да дадем тази пресконференция, ако не беше толкова нагло поведението на БСП и ДПС, добави реформаторът. Чух, че в момента оправданията са „ама то така си е, няма проблем“. Не, НЗОК си е нарушила нормативните принципи – докато съдът фактически не отмени пръстовия идентификатор, счита Москов, който определи случващото се като защитено от „политическия чадър на БСП и ДПС“.

Позицията на НЗОК

"Внушението, че НЗОК е заплатила неизвършена дейност е изключително тежка клевета от страна на бившия министър, който до преди два месеца се месеше ежедневно в работата на НЗОК пряко, чрез заместник - министрите и съветниците си, които бяха в Надзорния съвет и оперативното ръководство на касата. Чрез тях, без ясно законово основание, без техническа и логистична подготовка, той наложи на НЗОК, болниците и пациентите въпросния пръстов идентификатор. Последният пък създаде огромни проблеми на всички в процеса на вземане на пръстовите данни, обработката и идентификацията, струващи време, нерви и пари на болници, пациенти и персонала на касата", припомниха от Касата в изявлението си до медиите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес