Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Педиатрите подкрепиха данък "вредни храни"

30 октомври 2015, 19:22 часа • 6385 прочитания

Българската педиатрична асоциация подкрепя предложението на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за въвеждането на т. н. "данък вредни храни", а до дни предстои това са бъде оформено като официално становище. Това обяви в Русе проф. Владимир Пилософ по време на конференцията "Горещи точки в педиатрията", предаде БНР.

"Аз съм твърдо "за", защото смисълът на този закон, това е да има по малко вредни вещества в храните и аз не виждам кой нормален мозък не би трябвало да иска това, тоест нашите деца да се хранят с храни, които съдържат по малко нездравословни вещества. Доктор Москов ясно подчерта, ако всички спазват правилата, тоест правят здравословни храни, просто данък няма да се събира", заяви Пилософ и допълни, че специалистите в тази област също намаляват и е нужно да се обърне внимание на т. нар. продължаващо медицинско обучение и да се организират повече квалификационни курсове.

Професорът беше сред официалните гости на 11-тата научно-практическа конференция "Горещи точки в педиатрията", която се организира от Русенския университет.

Междувременно, производителите на безалкохолни и газирани напитки заплашиха със стачни действия, ако не бъде отменено намерението за въвеждане на данък "обществено здраве". Ако той бъде въведен, ще бъдат загубени 15 000 работни места, а щетите за Бюджета ще са 16 млн. лв. обезщетения за безработни, алармираха синдикални лидери.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес