Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пациентски организации: Осъждаме бездействието на държавата, което е позволило незаконните трансплантации

08 юни 2021, 10:08 часа • 1346 прочитания

Пациентските организации „Заедно с теб“ остро осъдиха бездействието на държавата, което е позволило незаконните трансплантации, както и пререждането на чакащите, оповестени от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Ето и пълния текст от декларацията на пациентската организации „Заедно с теб“.

"През годините към нас постъпваха сигнали за нередности, но както Министерство на здравеопазването, така и службите не предприемаха нужните действия. Всички знаеха всичко и въпреки това мълчаха. Последните дни към Пациентски организации „Заедно с теб“ постъпиха сигнали за заведени дела от български граждани с онкологични заболявания, подведени, според пострадалите, от Мишел Леви (маркетинг мениджър в болница Лозенец“) за трансплантации на стволови клетки в Израел. Засегнатите съобщават за събирането на огромни суми от български и украински пациенти и неосъществяване на трансплантациите. Това предполага опит с организирането на лечение по линията Украйна-България-Израел.

Ние сме притеснени дали в една голяма университетска болница, субсидирана от държавата, е организиран международен канал за търговия с органи, докато България е на едно от последните места по трансплантации в ЕС и нуждаещите се наши пациенти се борят често безуспешно за живота си. Защо така удобно се закри Изпълнителната агенция по трансплантация и се преобразува в дирекция? Агенцията работеше активно с пациентските организации на трансплантирани и нуждаещи се от трансплантации, и това осигуряваше прозрачност, но явно е пречело. Защо се позволява пререждане на нуждаещи се? Защо държавата не осигури справедливост и прозрачност при избора на реципиенти? Липсата на контрол от страна на държавата доведе до огорчението както на пациенти, така и на почтени лекари."

Декларацията е подписана от Пенка Георгиева, Пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: архив

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес