Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пациентски организации искат вето върху мораториума за нови лекарства

03 декември 2017, 12:00 часа • 1417 прочитания

Пациентски организации ще сезират президента Румен Радев и ще поискат той да наложи вето върху бюджета на Здравната каса за 2018 г. заради забраната за нови лекарства.

Текстове в него забраняват на НЗОК да заплаща плаща нови лекарства, няма да сключва договори с нови болници и договори за нови клинични пътеки и отделения през 2018 г. Мораториумът за лекарствата засяга 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за заплащане от Касата. Това ще засегне тежко болни пациенти.

Омбудсманът Мая Манолова също обяви, че ще сезира Конституционния съд заради мораториума.

„През следващата седмица ще сезираме президента с молба да наложи частично вето върху тези текстове в закона. Молим президента за вето и молим депутатите да преразгледат този отвратителен и циничен текст, който ще забрани на българските граждани да имат достъп до нови терапии”, заяви председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев пред Нова телевизия.

Според бившия здравен министър д-р Стефан Константинов този мораториум е „абсолютно измислено раздута тема”.

Той разказа за ново лекарство, което се появило през 2000 г., което лекарите започнали да изписват, защото било противовъзпалително и лекувало ревматизъм. След 4 г. обаче се оказало, че то води до тежки увреждания и много хора са починали от инфаркти и инсулти. Лекарството било спряно.

„Нека да не плачем, че лекарство, което през тази или миналата година е получило разрешение за употреба, не може веднага да се реимбурсира от нашия обществен фонд. За сигурността на пациентите, това е допустимо”, заяви д-р Константинов.

Той коментира и акцията на МВР за разбиване на схема за паралелен износ на лекарства: „Става дума за отвратително криминално деяние, което два пъти ни удари – един път като хора, които си плащаме здравните вноски, защото с нашите пари някой прави печалба и втори път удря болните, които действително са имали нужда от тези лекарства”.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес