Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пациентите вече получават скъпи лекарства за под 2 часа

22 октомври 2024, 15:38 часа • 403 прочитания

Системата за издаване на електронни протоколи за отпускане на скъпоструващи лекарства за домашно лечение дава възможност на пациентите да получат своите медикаменти за по-малко от 2 часа. Преди електронизацията заверката на място в районните здравноосигурителни каси отнемаше от няколко дни до няколко седмици. Това показва анализът на данните от платформата „Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от националната и районните здравни каси (НЗОК и РЗОК)“.

Системата беше пусната в експлоатация от Информационно обслужване на 1 март 2023 г., а от началото на юли 2023 г. здравноосигурителните каси приемат единствено електронни протоколи. Още: "Разменяме си лекарства с други пациенти": Отново опасна липса на медикаменти за хора с трансплантации

„Целият процес за обработка на електронен протокол „1С“, който е най-често срещаният при отпускане на скъпоструващи лекарства, е намален на 85 минути. Това е огромно облекчение за пациентите, част от които са трудно подвижни, като им спестява значителни средства и време“, каза Георги Недев, ръководител “Здравноосигурителни системи“ в "Информационно обслужване".

Заместването на хартиените протоколи с електронни спести на хората задължението да разнасят медицинска документация за заверка в здравните каси. Отпадна и ангажиментът пациентите да показват в аптеките хартиени документи, за да им изпишат медикаменти.

През системата за обработка на е-протоколи са отпуснати лекарствени продукти на обща стойност от над 1.635 млрд. лв. Средномесечно по протоколите за скъпоструващо домашно лечение се отпускат лекарства на стойност 90 млн. лв. Данните показват, че до този момент са издадени близо 720 000 електронни протоколи за скъпоструващо домашно лечение. На база одобрените документи са изписани 3.8 млн. електронни рецепти, които са се изпълнили в над 3000 аптеки в цялата страна. Аптечната мрежа обработва на ден по над 6 500 рецепти за лекарства, отпуснати за скъпоструващо домашно лечение. Изписани са общо над 3.2 млн. лекарствени продукти. Със системата работят над 5300 медицински специалисти и 5600 фармацевти. Още: Слаб интерес към новите облекчения за лекарствата

Известия 

От 1 септември 2024 г., когато НЗОК започна да изпраща уведомление в реално време чрез SMS или Viber на пациентите, които ползват скъпоструващи лекарства за домашно лечение и помощни средства, до сега са изпратени над 200 000 съобщения. До този момент са известени близо 90 000 пациенти за регистриране на нов протокол, одобрение, анулиране, отказ, изтичане на срока на протокола, необходимост от допълнителни документи и др. Това е сериозно облекчение за пациентите, които в реално време се запознават със статуса на техния протокол.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес