Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отбелязваме Световния ден на редките болести

28 февруари 2019, 07:55 часа • 1426 прочитания

Световният ден на редките болести се отбелязва в България от 2008 г., а тази година това ще стане на 28 февруари от 13.00 часа пред Народното събрание под мотото „Да свържем социалната и медицинската грижа”.

Част от редките заболявания имат някои от симптомите на масови, социално-значими заболявания, предава БГНЕС.

Преди години децата с редки заболявания в България са били много повече от възрастните, поради липсата на осигурено лечение и ниската преживяемост. Но с въвеждането на симптоматично лечение и модерни таргетни терапии вече статистиката показва, че и у нас съотношението деца – възрастни с редки болести е 50:50, както е във всички европейски държави.

Заради маскирането на част от редките заболявания под симптоми на социално-значими заболявания селектирането на пациентите с редки болести вече се прави не сред общото население, а сред хората с масови сърдечносъдови и ендокринни болести.

Пример за това маскиране са ендокринните хипертонии, които се крият зад симпотимите на есенциалната артериална хипертония. Поне 10% от хипертонията в детска възраст на практика е ендокринна. С навлизането на високотехнологичните изследвания в медицината се увеличават случайните находки на аденоми в хипофизата и надбъбречните жлези, които са редки заболявания.

На науката са познати са над 7000 редки заболявания, като само за 5% от тях има лечение. Според Световната здравна организация в България от тях са засегнати общо 400 000 души, като 5000 се лекуват по Здравна каса.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес