Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От "Софиямед": Работим много, затова получаваме много и от НЗОК

30 април 2015, 09:19 часа • 25500 прочитания

Работим много и затова получаваме много. Причината е, че фундаментът на българската здравна система е свободният избор на българския пациент. Това заяви д-р Иван Колчаков, част от ръководството на „Софиямед” и специалист по анестезиология и реанимация пред Нова телевизия.

Веднага д-р Колчаков беше попитан колко големи са заплатите на медицинските сестри и акушерките. Той каза, че имало индивидуални договори, затова не може да се каже с точност. Иначе лекарите били едни от най-добре платените, като пак не стана ясно за какви суми се говори.

На въпрос как стана тогава така, че едно дете трябваше да бъде откарано от реномираната и толкова търсена от пациентите „Софиямед” в „Токуда”, д-р Колчаков отговори, че по отношение на пеленачетата болницата е второ ниво, а най-високото е трето. Затова и при явен голям проблем трябвало да се прехвърли пациента – в случая малката Никол, в болница от трето ниво. Иначе в много от другите ни клиники сме на трето ниво, побърза да каже д-р Колчаков.

Мами ли „Софиямед”?

По думите на лекаря „Софиямед” въобще не била най-финансираната болница в България. Той беше попитан и дали има практика да се фалшифицират документи – уж си в операция, а не си, за да се точат пари от НЗОК. Колчаков заяви, че за това може да се говори при доказателства. Не може д-р Дечо Дечев (бел. ред – уволненият скандално директор на „Св. Иван Рилски”, който говори открито за схемата) да обобщава и да противопоставя частни на държавни болници по такъв параграф. Проверявани сме 11 пъти за три години, което е нормално и нищо не е намерено. А НЗОК е само инструмент за управление на пари, обясни д-р Колчаков.

Като пример за епикриза с информация за операция, за следоперативно лечение, което по думите на пациента не се е случвало, беше пуснат репортаж от миналата година точно за „Софиямед”. Тогава завеждащият УНГ отделение на болницата д-р Иван Йорданов заяви, че не е подписвал тази епикриза и че „колегата е направил документална грешка”. Въпросният „колега” бил „предложен” за наказание. Обяснението на д-р Йорданов беше, че „колегата” е млад и затова сбъркал.

В една голяма болница може да стават пропуски, но искам да ви кажа, че през „Софиямед” са минали 300 хил. граждани. Нямаме претенцията, че сме перфектни, коментира д-р Колчаков. Убеден съм, че здравно заведение с политика да мами ще катастрофира и финансово, и в отношенията си с институциите, добави той. Лекарят заяви още, че на база 11-те проверки на болницата може да твърди, че в лечебното заведение се поддържала много високо ниво.

Колко пари взема „Софиямед”?

Д-р Колчаков посочи, че „Софиямед” получава 93% от бюджета, изхарчен през миналата година. А за София средното ниво било 94% - по новата методика. За 2014 година „Софиямед” има отчетена дейност на стойност 27,5 млн. лева. Подобно число – 28 млн. лева, имала Александровска болница. ИСУЛ имала 22 млн. лева, а „Св. Анна” е с 30 млн. лева. Имаме много строг регламент – клинична пътека, легло, пациент, който плаща, подчерта д-р Колчаков.

Попитан дали държавата е заделила 10 млн. лева за болницата още преди да заработи, д-р Колчаков отговори, че първо здравният министър дава разрешение за болнична дейност, а после НЗОК поема нещата и прави прогнозни бюджети. Тогава НЗОК преценила, че капацитетът на „Софиямед” бил като за „Св. Анна” – около 9 млн. лева. Това е по закон, затова може да се говори как се правят предварително бюджети, завърши д-р Колчаков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес