Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От летищата в Бургас и Варна очакват указания какво да правят с китайския вирус

03 февруари 2020, 10:51 часа • 5029 прочитания

Един от начините да се спре, доколкото е възможно разпространението на коронавирус, е ограничаването на пътуванията извън страната и проверките на пътниците, които идват у нас. Летищата в Бургас и Варна са мобилизирани и са в готовност за действие, но все още не са постъпили искания от здравните власти и там не са монтирани специални камери.

Трафикът на летище Бургас в момента е много ограничен, изпълняват се само две дестинации до Лондон и Москва. Actualno.com потърси още подробности по темата от Адриана Троанска, началник отдел "Връзки с обществеността и комуникации" на летището в Бургас:

"Все още няма монтирани термокамери на летищата в Бургас и Варна. Доколкото знаем от РЗИ Варна, предстои да бъдат поставени на летищата. Единственото което знаем е това, което беше казано от министъра на здравеопазването, че ще бъдат закупени и предоставени на летищата. Ние реално не можем нищо да предприемем без специфичните указания на здравните власти, да кажат какво иска от нас. Имаме готовност да реагираме, на нашите служители са предоставени маски и ръкавици, но всеки ползва по свое усмотрение. Поддържаме контакт с РЗИ и сме готови да съдействаме по всякакъв начин. Имаме помещения, изолатори, но трябва да има някакъв сигнал от тяхна страна. Мобилизирани сме и сме в готовност. Имаме термометри, но този мониторинг трябва да се прави от квалифицирани специалисти".

Адриана Троанска добавя още, че летищата имат политика, която спазват, но не са главни участници в процеса. Въпреки това са в готовност да съдействат с всичко от което има нужда, за да не се разпространи заразата от коронавирус. Медицинската служба във Варна е в непрекъснат контакт със специалистите от РЗИ.

Отговорът на държавата

Същевременно здравният министър Кирил Ананиев посочи, че организацията е изключително добра – на терен, на двата терминала на Летище София, работят най-малко 10 представители на здравните власти, както и съответните екипи на Главна дирекция "Гранична полиция" към МВР, летищните власти и Агенция "Митници".

Всички пътници минават през термокамерен контрол, който определя точната температура на всеки един. Ако температурата е над 37℃, пасажерът бива отведен в изолирана стая, където попълва анкетен лист. Определя се неговото здравословно състояние – къде е пребивавал, дали има болки, чувства ли неразположение и други. Предоставя му се брошура, в която е описано какви по-нататъшни действия следва да бъдат предприети. Хората с температура се извеждат през отделен изход, откъдето ги поема санитарен автомобил с медицински екип. На база организацията, която е създадена с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с евентуално заболяване се привеждат в инфекциозната структура на съответното лечебно заведение. Взети са необходимите мерки да не се позволява контакт на потенциалните заразени с останалите граждани. Това обясни министър Ананиев пред представителите на медиите.

Като полети, към които властите подхождат с особено внимание, здравният министър посочи пристигащите от Истанбул, Москва и Доха. По думите му само в рамките на вчерашния ден от тези дестинации са пристигнали няколко десетки граждани от различни държави и всички те са подложени на термометричен контрол. "Само при един човек от шестима души, пристигнали в България от Китай и кацнали във Варна, е установено леко повишение на телесната температура – 37.1℃. Въпреки ниската температура това ни даде основание да го изолираме и да бъде поставен под специално наблюдение в УМБАЛ "Св. Марина", посочи здравният министър.

В рамките на брифинга здравният министър обясни още, че на Терминал 1 на Летище София термокамера вече е монтирана, като в момента текат последните тестове на софтуера и днес тя ще заработи. До петък ще бъдат получени още три термокамери – за летищата във Варна и Бургас и една резервна за летището в София. До тогава термометричният контрол се осъществява чрез мобилна апаратура.

По отношение влизането в България по море Ананиев коментира: "В момента съществува регламент шест държавни служби да проверяват акостиращите кораби, техните екипажи и пасажери. До сега здравният контрол беше последната институция, която се качваше на борд. Сега, след промените, които направихме, първо ще влизат нашите органи, за да установят здравния статус на екипажите и пасажерите, а едва след това ще влизат останалите служби".

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес