Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Забраниха продажбата на бездимни цигари и вейпове на деца

05 септември 2024, 11:35 часа • 3998 прочитания

Със 140 гласа "за" и нито един против Народното събрание въведе забрана за продажба на бездимни тютюневи изделия и вейпове на деца под 18-годишна възраст. Проектът беше на ГЕРБ и е подкрепен от всички парламентарни групи. 

С него се въвежда нова дефиниция за вейповете като "изделия, различни от тютюневи изделия" - това са "изделия, предназначени за въвеждане на дим или аерозол в човешкото тяло, които не съдържат тютюн и/или никотин, и може да се консумират чрез процес на горене наряване или изпаряване, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите". Още: Изтеглят от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

В забраната влизат и бездимните тютюневи изделия, новите тютюневи изделия и нагреваемите тютюневи изделия, които вече са описани в Закона за тютюна.

Изрично се забранява употребата им от деца.

С поправка, която беше предложена от Стою Стоев, беше въведена и забрана за реклмамирането на вейпове или други подобни устройства в радио- или телевизионни програми. 

Следва битка с енергийните напитки

Вносителят на промените Костадин Ангелов обяви, че следващата "битка" на парламентарните групи трябва да бъде срещу продажбата на енергийни напитки на деца под 18 години. Изявлението му идва след скандалната реклама на енергийни прахчета за шмъркане, представяни като алтернатива на енергийните напитки. Още: Тийнейджърка получи гърч, след като пуши вейп

Тя предизвика бурни реакции в социалните мрежи, а центъра на скандала отново се оказа фолкпевицата Диона, която по-рано тази година беше заловена да шофира под въздействието на кокаин.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес