Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Парламентът отряза БСП за руската ваксина "Спутник V"

07 май 2021, 15:55 часа • 3878 прочитания

Парламентът отхвърли предложението на БСП да бъде възложена задачата на Министерски съвет да започне преговори за използване на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V".

Решението беше взето с 83 гласа "за", 69 "против", "Демократична България") и 56 "въздържал се".

Припомняме, че предложението влезе в пленарна зала, след като здравната комисия в парламента го одобри. Вносители са депутатите от БСП. Те изтъкват, че в България вече се прилагат ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen, но затрудненията в доставката на необходимите количества за задоволяване на потребностите на населението, водят до нарушаване на утвърдения национален ваксинационен план. В други европейски държави, като Унгария и Словакия, вече се възползват от правото самостоятелно да договорят покупката на ваксини извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз (ЕС), изтъкват те.

Дебатът

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов влезе в остър спор с вносителите от БСП, като започна своето изказване така: "Когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Ако гласувате за това предложение, вие ще сгрешите", категоричен бе той.

"Има достатъчно доставки на ваксини от различни производители, а вие искате още една, която вече няколко страни я забраниха", завърши Даниел Митов.

"В ЕС има правила и ние сме длъжни да ги спазваме. Не може, просто защото на Кремъл някоя партия й е близка, да прекрачим правилата на съюза, от който сме част. И защо гласувахте само за Спутник В, а не гласувахте да купим и трите руски ваксини", допълни Митов.

"Защо никой не се обади на държавите, които приеха тази ваксина и ваксинират с нея, въпреки че не е приета от ЕМА? Руската ваксината е на принципа на ваксината за Ебола. Ваксината е преминала през достатъчно тестове и българските граждани трябва да имат тази възможност да се ваксинират с нея", заяви проф. Андрей Чорбанов от ИТН.

"Ясно е, че Европейската агенция по лекарствата е приела 4 ваксини. Българската Агенция по лекарствата няма капацитета за приемане на толкова лекарства, може да се даде разрешение за продукти с много активна субстанция, но само за лечение и за превенция, защото ваксините не лекуват, а превентизират. За да може България да разреши този спор, Агенцията по лекарствата трябва да има капацитет, но тя няма такъв и не може да изследва качествата на ваксината. Всичко са празни приказки, трябва да се съобразим с ЕМА и Агенцията по лекарства", заяви Хасан Адемов от ДПС.

"Ако нашата Агенция по лекарствата не може да поеме отговорност, за каквото и да е, изобщо защо трябва да има такава. В момента всичко се прави по документи", репликира го веднага проф. Андрей Чорбанов.

Даниела Дариткова също излезе с остро изказване, като обвини БСП в лобизъм. От ГЕРБ и "Демократична България" припомниха какво стана с руската ваксина в Бразилия и в Словакия - забранa и скандал.

От социалистите не останаха длъжни и обвиниха ГЕРБ за състоянието, в което се намира страната ни – България е първенец по смъртност и на последно място по ваксинация.

"Като говорите за лобизъм, г-жо Дариткова, какво ще кажете за AstraZeneca и с кого беше свързана? Не беше ли с майката на ваша евродепутатка?", допълни народният представител от БСП Борислав Гуцанов.

Татяна Дончева в ролята си на председател на събранието помоли участниците да се придържат към темата и да не се отклоняват от най-важния въпрос, който изключително силно вълнува всички български граждани.

"Този дебат напомня дебата за пенсиите. Всеки има желание, но не съвсем. Причината да водим този дебат е тежкият ви провал във ваксинационната политика. Няма нужда да се мерим и аз се чувствам европеец, но съсипването на отношенията с Русия без причина е безсмислено. Отношенията с Русия са съсипани, но те са такива и с Македония, Европа, Щатите. България е със съсипана репутация", скочи на ГЕРБ и ДПС Явор Божанков от БСП.

Депутатите от групата на "Демократична България" също обвиниха БСП в лобизъм и че няма да подкрепят подобно решение.

"Съгласно действащото българско законодателство в областта на лекарствените продукти, което е изцяло хармонизирано с европейското, за да се разпространява даден лекарствен продукт в България, той следва да бъде разрешен за употреба, като това може да се извърши по европейска или национална процедура", поясни председателят на здравната комисия доктор Александър Симидчиев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес