Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Забранена е продажбата на райски газ на деца и употребата му на закрито

29 юли 2022, 10:57 часа • 4392 прочитания

Народното събрание единодушно прие законопроект за изменение на Закона за здравето, който предвижда забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст. Това стана по време на днешното последно заседание на този парламент.

Според промените, подкрепени от всички депутати на първо и второ четене, се забранява продажбата на райски газ на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни и обществени прояви, организирани за деца, както и в закрити обществени места.

Припомняме, че вчера в болница "Пирогов" имаше случай на прието дете след употреба на райски газ, заедно с алкохол. Подробности за него и разказ на майката на детето пред Actualno.com четете тук.

Приетите днес промени предвиждат и създаване на национални програми за недопускане на употреба на райски газ от деца.

Липсваха дебати по темата, като само проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, които са вносители на поправките, посочи опитът на други държави, свързан с продажбата и употребата на райски газ и уточни, че в Ирландия е криминализирана продажбата му на деца под 18-годишна възраст, в Дания е ограничена продажбата на непълнолетни, а във Франция е забранена.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес