Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очаквано: Досегашният директор ще управлява "Майчин дом" още 3 години

15 юли 2024, 17:29 часа • 1927 прочитания

Досегашният директор на най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната "Майчин дом" проф. Иван Костов очаквано спечели обявения от Министерството на здравеопазването конкурс за ново ръководство.

Костов беше единствен кандидат за поста и премина успешно и през трите етапа на конкурса – проверка дали по документи отговаря на изискванията за длъжността, оценка на концепцията му за развитие на болницата и събеседване.

Така Костов остава начело на болницата за нов тригодишен мандат въпреки недоволството и разкритията на работещи в лечебното заведение от миналата година за порочни практики, конфликт на интереси и обвързаности с паралелна частна клиника. Скандалите около болницата бяха потушени след поредица от проверки, които "оневиниха" ръководството. 

Скандалите около Костов

Припомняме, че НЗОК вече няколко пъти установява нарушения и изисква болницата да върне надвзетите неправомерно суми, но ръководството на болницата обжалва, а министърът на здравеопазването, както и всички останали сигнализирани институции не вземат мерки, въпреки че са уведомени за голям брой извършени и все още извършвани нарушения. ОЩЕ: Ако искате си ходете: Здравният министър към протестиращи медици от "Майчин дом" (ВИДЕО)

Една от причините бившият вече министър Хинков да не отстрани шефа на „Майчин дом“ е защото болницата е на печалба. Оказва се, че това вече не е така. „Майчин дом“ е сред десетте болници с просрочени задължения – 1.487 млн. лв.

Припомняме, че срещу него има голямо недоволство, като причината е неглижирани от години проблеми. Отстраняването на временно изпълняващата длъжността директор на клиниката д-р Елена Георгиева също доведе до протести.

Дело-бухалка?

Проф. д-р Костов е завел и дело за 15 000 лв. срещу д-р Георгиева за претърпени неимуществени вреди. В исковата молба се казва, че „до момента Иван Костов изпитва силно смущение, напрежение, притеснение, стрес, като все още е силно потиснат и разстроен от абсолютно незаконосъобразната намеса на ответника в личната му сфера“. Прави впечатление, че адвокат му е известният юрист Менко Менков, който защитава и Бойко Борисов. ОЩЕ: Излъга ли здравният министър за резултатите от проверките в “Майчин дом“: Д-р Елена Георгиева в “Отговорите“(ВИДЕО)

Източници на Actualno.com твърдят, че текучеството на персонал в болницата нараства - напускат и се принуждават да напуснат операционни и анестезиологични акушерки, което възпрепятства работата в операционните и подлага на риск пациентките, тъй като се налага една и съща акушерка да работи в три операционни зали едновременно.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес