Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обяснение на експерт: Защо Медицинският съвет прекрати дейността си?

06 април 2020, 07:53 часа • 2222 прочитания

Не търсете конфликт, търсете точно обратното - нашето официализиране започна да става като контрапункт при обединяването на мнението. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от Медицинския експертен съвет към Министерския съвет.

Припомняме, че Съветът прекрати официално своята дейност, но неговите членове обявиха, че ще продължат да помагат с експертизите си на обществото. Преди два дни в ефира на "Дарик радио" проф. Коста Костов заяви, че експертната институция спира работа. „Считам, че ние формално сме изпълнили нашата мисия, изпълнили сме заповедта на министър-председателя. От днес аз продължавам да работя изцяло за лекарите. Ако някой в тази държава реши, че има нужда от експертен съвет, ние ще обсъдим възможността да го дадем“, заяви проф. Костов, като уточни, че не иска и няма да се занимава с политика. Той бе категоричен, че този орган е бил създаден единствено за да напише наръчник под формата на доклад в помощ на лекарите и е приел тази задача безвъзмездно. „Работим безвъзмездно и безкористно, няма да приемем нито един лев отникъде“, подчерта проф. Костов.

Ние решихме да се саморазпуснем, не търсете интрига, подчерта още в ефира на "Тази сутрин" д-р Симидчиев. Ние не престанахме да работим и снощи имахме комуникация, експертизата ни е там. Подготвеният от нас документ е пуснат в групите на лекарите, коментира експертът. Той изрази надежда, че всеки понеделник ще се дава по едно обновление на експертния документ, изготвен от Съвета, за да се синтезират различните области на медицинската наука. 

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес