Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК: Над 500 лекарства чакат да бъдат преоценени

10 октомври 2012, 08:59 часа • 6655 прочитания

Над 400 медикамента в последните месеци са с намалени цени, но има какво още да се желае. Още около 500 медикаменти чакат да бъдат преоценени. Това заяви в "Денят започва" на БНТ д-р Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса. Средното намаление на цената на лекарствата е около 10 - 15 процента, допълни той, цитиран от КРОСС.

В ценообразуването на лекарствата ДДС-то заема основен процент. Ако там има намаление, ще има понижаване и на крайната цена на медикамента. Въпреки че това би било много добре, в момента държавата не може да си позволи да намали ДДС-то върху лекарствата, обясни Цеков.

По думите на шефа на НЗОК, миналата година Касата е изразходвала около 20 милиона за хората с редки заболявания. Сега за полугодието са изразходвани толкова средства. Надявам се догодина да достигнем максимума. Считам, че всички, които имат нужда, получават помощ, каза той.

Ние сме отворили широко вратата на НЗОК за онкоболните. За първи път те нямат ограничение в лечението. Но има неща, което не зависят от нас като заводът, който затвори врати и създаде криза с определен медикамент не само у нас, но и в Европа, каза Цеков. Той обясни, че Касата се стреми да направи национален регистър, в който да бъдат вписани всички, които имат нужда от онколечение, "да търсим на сто процента решение на техните проблеми, а не хората сами да се чудят как да се лекуват. Посещавайки лечебното заведение, те да знаят, че в него ще получат необходимото лечение", каза той.

Предвиденият бюджет за следващата година за Здравната каса е със 71 милиона повече от този за 2012-та, което го прави най-големият досега. Това увеличение ще се използва за всеки по малко - за лекари, медицински екипи, за застопоряване на цената на лекарствата. С този бюджет трябва да посрещнем потребностите на българина за 2013 г., каза Цеков.

Според управителят на Касата, бюджетът е резултат от това, което българинът отделя за здраве. Мисля, че бюджетът трябва да е по-висок, но хората се противопоставят на увеличаването на здравната вноска, допълни той.

По думите му, хората трябва да вярват в Здравната каса, защото тя работи за тях.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес