Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нощните заведения ще са под специален надзор заради COVID-19

19 юни 2020, 13:58 часа • 2338 прочитания

Засега нямаме никакви сигнали за възникнал случай на коронавирус от нощно заведение. Регионалните здравни инспекции специално ще наблюдават нощните заведения. Това коментира на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев относно разпространението на COVID-19 у нас.

Вие знаете, че моето първоначално предложение беше нощните заведения да продължат да бъдат затворени с оглед разпространението на вируса, добави той, но на директен въпрос дали е отстъпил заради Бойко Борисов и е отворил заведенията на 15 юни, вместо на 30 юни, Ананиев каза, че "винаги се търси компромисът и балансът между здравното и политическото решение".

Припомняме, че в Южна Корея заразата от COVID-19 се възобнови именно заради случай в нощно заведение - припомнете си ТУК!

По думите на Ананиев, ако СПА центровете се отворят, това ще е от началото на месец юли. Не бива всички мерки едновременно да се отварят, счита Кирил Ананиев.

Виждате, че отпада една мярка, изчакваме да видим какво се случва седмица-две и оценяваме, заяви Ананиев. Това е в тотален противовес на думите на доц. Михаил Околийски, официалният представител на СЗО за България, пред Actualno.com. Точните думи на Околийски бяха следните: "В България доста мерки отпаднаха по едно и също време, което, заедно с отпадането на информационното придружаване, доведе до усещането у някои хора, че рискът е отминал".

Според Ананиев в момента броят на болните не е обезпокоителен. Министърът подчерта обаче, че всеки един вирусоносител е притеснителен сам по себе си. Министър Ананиев каза, че в момента се правят много по-голям брой тестове - и като видове. Ананиев обясни, че съвсем нормално е дексаметазонът да се разшири като използване в лечението на българските граждани.

Заетостта на легловата база за респираторни заболявания в момента е 35% уточни Кирил Ананиев, като подчерта, че държавата има готовност да удвои легловата база, ако това се налага.

Стана ясно, че медикаментът хидроксихлороквин се използва под строг лекарски контрол и количества от това лекарство има.

Още от брифинга, посветен на коронавируса, четете в този материал.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес