Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма напредък по делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца

12 август 2016, 08:00 часа • 2232 прочитания

Прокуратурата втори месец задържа семейни ценности на бившия шеф на фонда за лечение на деца Павел Александров, иззети при ареста му през април, но без никаква връзка с делото срещу него. Това съобщи адвокатът му Диана Ангелова.

Павел Александров беше арестуван показно от ГДБОП на 20 април. Тогава от дома му бяха иззети колекция от юбилейни монети, часовници и златни накити. Те бяха заснети и показани в клип от акцията, което внушаваше, че Александров е богат.

Бързо обаче се оказа, че ценностите са наследени от съпругата му от покойния й бивш мъж и нямат нищо общо с обвиненията срещу него. Ценностите са били в сейф, до който Александров даже не е имал достъп, пише в. "Сега".

Според адвокат Диана Ангелова молба ценностите да бъдат върнати е подадена на 24 юни, а още в началото на май защитата е предоставила на разследващите доказателства, че част от иззетите вещи изобщо не са собственост на Александров, а на съпругата му Мария. Отговор обаче още няма.

Прокуратурата още не е уведомила защитника и за каквито и да е нови процесуално-следствени действия по казуса, т.е. няма информация обвиненията, повдигнати на Александров, да са били конкретизирани.

Въпреки че първоначално прокуратурата обяви, че разследва корупционни и длъжностни престъпления във фонда, последващите обвинения бяха доста по-различни.

От държавното обвинение обявиха единствено, че имат доказателства за три съмнителни деяния - наемане на апартаменти в Париж на завишена цена, съмнителен подбор на едни и същи външни експерти при избора на болници в България за спешни случаи на болни деца, както и използване на транспортни и логистични услуги в Турция.

От обществения съвет на Фонда обаче публично дадоха обяснения и за трите случая - апартаментът в Париж е по-евтин от подобни в града и е наеман за родители и деца. За транспорт и логистика е плащано на българския офис на турска болница, тъй като самата болница приема да работи само по този начин.

След скандалния арест работата на Фонда за лечение на деца почти спря и едва от юни молбите за лечение се разглеждат по-редовно.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес