Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма болничен от 14 дни само при антигенен тест, потвърди член на УС на Лекарския съюз

03 декември 2020, 08:02 часа • 7321 прочитания

Общопрактикуващите лекари в България сме малко като Сизиф – бутаме един камък по баира, тамън се справяме, идва следващ камък и баир. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) в коментар за развитието на пандемията с коронавирус и новите електронни направления.

Не мога да издам 14-дневен болничен само на база положителен антигенен тест, потвърди Николова. Според нея, най-големият проблем е, че не може близките му също да са под карантина за 10 дни само заради антигенен тест – а такива тестове в общия случай си правят хора със симптоми, т.е. болни, а не просто заразени. За мен антигенните тестове са достоверни колкото и PCR, подчерта общопрактикуващият лекар пред Нова телевизия. А друг проблем е по-малките населени места, където не може да си направиш PCR тест.

По думите ѝ, тя още не може да издаде направление – за безплатен PCR тест. Проблемът специално бил електронния подпис и не само при нея. Според нея, част от програмистите се справили, други обаче не – съответно някои нейни колеги издават, други – не.

„На моменти имам чувството, че живея в Параграф 22”, оплака се Николова, която обясни защо – не може електронно да се издаде направление на рентген, ако има нужда.

Електронни рецепти няма – доколкото разбираме, може би около 18 декември ще има, но печалният ми опит в системата е, че тате ще ми купи колело, но друг път, иронизира Николова.

За финал лекарят цитира проучване на доц. Спиров, според което COVID-19 почва леко и постепенно, няма и типичното за грипа дразнене от светлина. Освен това, усложненията настъпват 5 - 8 ден от началото на заболяването.

Междувременно проф. Йорданка Стоилова изрази увереност, че с новите мерки и с идващите ваксини има повод за оптимизъм за развитието на пандемията. Тя каза, че ще предпочете ваксината на Pfizer/BioNTech. "Заболяванията са унищожени благодарение на ваксините", каза и Николова, която добави, че по всяка вероятност ще избере ваксината на Moderna, защото ще дойде първа в България. Тя добави и, че ще се ваксинира с тази ваксина, която дойде първа в България.

Още: "Коронавирус проблеми: Какво да правим, ако работодателят ни иска отрицателен PCR тест?"

"Висок остава броят на случаите на починали и заразени с коронавирус за денонощие"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес