Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Някой тенденциозно прави грешни доклади за "Спешна помощ", казва д-р Георги Гелев

29 май 2014, 19:00 часа • 49827 прочитания

Явих се в Здравната комисия на парламента и там чуха нашата позиция за състоянието на „Спешна помощ” в София. Това каза директорът на „Спешна помощ” доктор Георги Гелев пред БНТ.

Сега в София има само 11 екипа, а в случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова линейката, която се е явила, е била на педиатър, а не на реаниматор. По европейски стандарт за град като София трябва да има 85-86 линейки, обясни Гелев. И добави – в „Спешна помощ” сега има 94 свободни места за лекари.

Доктор Гелев потвърди, че основната заплата на лекарите в „Спешна помощ” е 800 лева, а с щат и специализация брутната заплата може да е 1500 лева. Писал съм писма до предходни правителства за шоково повишение на заплащането, обясни шефът на „Спешна помощ”. Той подчерта, че заплата на счетоводителя на „Спешна помощ” в София брутно е 2 хил. лева, а чисто – 1500 лева. Д-р Гелев каза и, че за месец лекарите от „Спешна помощ” посещават между 11 хил. и 13 хил. адреса. И добави, че вече 83-ма души от „Спешна помощ” вече са подали оставка в знак на подкрепа.

По отношение на доклада за системни нарушения в „Спешна помощ” д-р Гелев заяви, че тенденциозно се поднася некоректно информация. Видяхте ли някъде в доклада да се пише, че с "определянето на заплатите се нанася вреда на бюджета"? Това показва, че определени грешки, които са чисто технически, се обръщат на административни проблеми, завърши д-р Гелев.

Случаят „Елизабет Димитрова”

Министерството на здравеопазването оповести, че при случая с починалия столичен фотограф Елизабет Димитрова.

Съгласно одита има груба и неправомерна поправка на времето, за което линейката е стигнала до мястото на инцидента. Освен това тя не е била оборудвана с дефибрилатор, не е покривала и необходимите технически характеристики, информира БНТ. Припомняме, че от „Спешна помощ” казаха, че е трябвало да пренасочат линейка от адрес, след като друга била на ремонт.

Центърът притежава 88 броя линейки, а има само 30 дефибрилатора. Това не е преносим уред – да го подхвърляме от тази линейка в другата. На всяка линейка има статив, ток и т.н. Когато титулярната линейка е счупена, следва резервна кола, обясни сегашният шеф на „Спешна помощ” в София доктор Георги Гелев пред Здравната комисия в парламента.

„Тук въпросът не е в дефибрилацията. Въпросът е, че заварваме починала жена. Всеки дава акъл на доктора какво да свърши. За конкретния случай 7 минути колегите не са могли да намерят екип. Принудени сме да извадим екип от адрес, насочваме го натам за 19 минути от GPS. От него е ясно кога тръгва линейката и кога спира”, обясни д-р Гелев. И добави – на мястото на инцидента е имало лекари, които са опитвали реанимация. Измерен е пулс, установено е, че няма и съответно нищо не е могло да се направи.

Според началника на одита на здравното министерство е допусната груба грешка в случая с Елизабет Димитрова – тя не е била реанимирана, а е било възможно да бъде спасена, макар да се посочва изпадане в клинична смърт. Официални заключения за причините за смъртта на Димитрова обаче все още няма, тъй като резултатите от аутопсията не са известни засега.

Днешното заседание на Здравната комисия в парламента

Състоянието в страната е критично. Ако някой си мисли, че проблемите могат да се оправят за 1 година – ние не сме вълшебници. Готова съм да си тръгна и да дойде някой вълшебник, който не за 1 година, а за 3 месеца да оправи спешната помощ,  каза министърът на здравеопазването Таня Андреева на изслушването в Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Според одитния доклад, който беше представен от Таня Андреева,  заплатите на лекарите в ЦСМП София (Център за спешна медицинска помощ) са в рамките на 1172 лева, на главния счетоводител – 2340 лева, на автопарка – 1729 лева, на медицинските сестри – 787 лева.

„Имам чувството, че присъствам на дежа вю. Винаги се предлагат страхотни неща, взимат се страхотни решения и се стига до последния случай. Българският лекарски съюз от години говори за тези проблеми и явно няма кой да ни чуе. Въртим се в омагьосан кръг и решаваме нещата на парче”, отговори заместник-председателят на Българския лекарски съюз Юлиян Йорданов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес