Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова обяви масови проверки и законови промени заради райския газ

26 юли 2022, 14:24 часа • 2142 прочитания
Децата са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери. Това каза министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг в ресорното ведомство.
„Трябва да се вземат решителни и бързи мерки. Имаме два проблема - чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос”, подчерта Нинова.
Във връзка с това министърът е наредил няколко мерки. „Комисията за защита на потребителите започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи за продажба на това вещество”, обясни тя.

Започват масирани и денонощни проверки за продажбата на опасния райски газ. Това заяви министърът на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова на брифинг във вторник.

„Употребата на райски газ взема застрашителни размери. Според доклада на Дирекция „Обществено здраве и здравен риск“, отдел Токсикология, с който се снабдихме днес от Министерство на здравеопазването, веществото е изключително опасно. Може да предизвика оток на мозъка, в някои случаи - смърт, смъртоносна интоксикация чрез задушаване, енцефелопатия, невропатия, води и до безплодие. Говорим за изключително опасна субстанция. Трябва да се вземат решителни и бързи мерки. Имаме два проблема - чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос”, подчерта Нинова.

Още на 15 май е имало заседание на Националния съвет по наркотични вещества. Била е установена опасността от веществото, но участниците решили, че тепърва трябва да правят анализ за необходимостта от предприемане на изменения в законодателната рамка. „Нямаме време за анализи, днес и сега трябва да вземем спешни мерки“, обяви Нинова и каза какви мерки е разпоредила.

Комисията за защита на потребителите започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи – за онлайн продажба на райски газ. Там, където установи, че това се случва, ще се издава акт за временна забрана за продажба. Който не спазва мярката, го грози глоба от 25 хил. лв.

„Нямаме нормативна рамка, затова помолих ПГ на БСП още днес, до часове, да внесе две думи поправка в закона, които могат да спасят много деца“, каза Нинова. Става въпрос за Закона за закрила на детето, където, в текста, който забранява продажбата на цигари и алкохол, да се добави и продажба на диазотен оксид – тоест райски газ. „Независимо дали ще има правителство или не, искаме да знаем, че с чиста съвест сме си свършили работата, за да защитим децата си“, заяви министърът в оставка. Основната идея е да се забрани продажбата на райски газ на лица под 18-годишна възраст. Преди две седмици Actualno.com писа колко опасно е вдишването на райски газ, след което темата стана една от водещите. Омбудсманът Диана Ковачева поиска спешни мерки срещу свободната употреба на диазотен оксид от деца и тийнейджъри – тя сезира министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за множество жалби от родители и граждански организации.
Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес