Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неимунизираните деца - на роми и майки интелектуалки

28 март 2017, 09:43 часа • 2303 прочитания

Лабораторно доказани - 7 случая, вероятни - 10 случая. За съжаление, има деца, които не са имунизирани. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести във връзка с доказаните случаи на морбили в ромската махала на Пловдив.

Майките, които не са имунизирали децата си, трябва да го го направят с тривалентната ваксина. Няма голяма опасност случаите в Столипиново да станат многобройни, стана ясно от думите на проф. Кантадржиев в ефира на БНТ. Мерките в момента са адекватни.

По думите му две са групите са неимунизирани деца - това са децата от ромски произход и децата на майките интелектуалки, на които някой им каза да не слагат ваксина на детето си, отбеляза още Кантарджиев. Европейски проблем е, че децата не се ваксинират. В Европейския съюз има неимунизирано население.

В момента грип няма, има единични случаи. Намаляват и другите респираторни вирусни инфекции. Най-честите оплаквания, които се наблюдават, са суха кашлица, хрема и болки в гърлото. Тези вирусни инфекции не дават тежките поражения на грипа, коментира още проф. Кантарджиев.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес