Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наш лекар обясни за груповия имунитет срещу коронавируса и ваксините

22 ноември 2021, 07:14 часа • 2676 прочитания

"На този етап е добре да не се опитваме да разсъждаваме защо държавите с висок (но недостатъчен) обем на ваксинация преживяват нови вълни на COVID-19. При тях ваксините имат основна роля да омекотяват вълните, ограничават смъртността и пазят животи, както и здравната система от претоварване с тежки случаи. Но няма да са достатъчни в сегашния си обем да изкоренят болестта. Затова трябва и да се пазим с маски и дистанция". Това коментира в своя публикация във Фейсбук д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по въпроси на мозъчните инфекции към Университета в Берн.

Д-р Илиев посочва, че при доминантния в момента Делта вариант на коронавируса в световен мащаб е необходима достатъчна имунна защита в обществото, която да блокира по-нататъшното му разпространение, която да се явява на 90-95% групов имунитет. В случая се разбира такъв процент от хора в едно общество да са неподатливи на вируса. При оригналния вариант трябваха 70 процента, посочва той.

"Това не означава, че няма да има никакви болни и над този процент, но болестта ще започне да отшумява след достигането му. Ако, разбира се, уязвимите 5% са събрани на едно място и около тях няма никакви имунни, те няма да имат никаква групова защита и 95% имунни в цялото общество няма да им помогнат. Изобщо, има фактори като население, гъстота, гнезда на неваксинация, които играят много важна роля", уточнява медицинският експерт. И напомня, че значение за разпространението на вируса играе степента на отслабване на имунитета с времето, както и "ширината" му спрямо различни варианти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес