Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намаляват карантината на медици и искат здравният министър да може да командирова лекари

05 ноември 2020, 11:57 часа • 7587 прочитания

Две ключови мерки за справяне с липсата на медицински персонал в болниците предложи по време на брифинга за разпространението на коронавируса главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те ще бъдат обмислени и предложени за реализация на правителството, защото едната изисква законодателна промяна.

"Считаме, че по отношение на медицинския персонал, определен като контактен на случай коронавирус, следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен PCR тест, направени минимум на третия ден от контакта, което намалява риска от предаване на заразата в много голяма степен, а и ни осигурява възможност да ползваме този персонал, от който така много се нуждаем", заяви доц. Кунчев. По думите му две държави по света вече го прилагат като мярка, но не поясни кои.

"Последното предложение не зависи от нас. То е в ръцете на законодателя, но мисля, че е много важно: спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването в условията на извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения. В момента цялата тежест се поема от болничната помощ. Време е колегите от доболничния сектор, които никак не са малко - там има специалисти от всички видове - да се включват в тази борба, за да бъде малко по-равномерно натоварването и за да може да се справи здравната система с изключително тежкия период", добави той.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес