Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 300 млн. лв. за болниците липсват от бюджета на НЗОК

22 октомври 2024, 16:58 часа • 1027 прочитания

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за ноември има недостиг от над 306 млн. лв. за болниците. Това стана ясно от думите на Ганка Аврамова, директор на дирекцията "Бюджет и финансови параметри" в НЗОК, след заседание на Надзорния съвет.

По думите ѝ се отчита се недостиг на средствата и за лекарствата за домашно лечение – малко над 36 млн. лв, и за медицинските изделия, прилагани в болниците – близо 12 млн. лева.

Според Аврамова заради недостига за лекарства за домашно лечение и за медицинските изделия в болничната помощ ще се вземат пари от резерва на НЗОК. От него вече са взети над 21 млн. лв., като с тези пари е платено на аптеките за изпълнение на рецептите, на които се изписват напълно платени от здравната каса лекарства. Още: Пациентите вече получават скъпи лекарства за под 2 часа

Какво е решението?

Решение за очертаващия се недостиг за болниците през ноември ще бъде взето в края на октомври, каза още Аврамова. По думите ѝ, тези 306 млн.лв. ще бъдат взети от резерва на НЗОК, от преизпълнение на събрани здравноосигурителни вноски и евентуално от средства, останали от перото за разплащане с фондове в други държави, от което може да се вземат 45 млн. лева.

При съпоставки спрямо същия период на миналата година се вижда, че се увеличава броят на хоспитализациите, каза Аврамова в отговор на въпрос на какво се дължи недостигът на средствата за болниците. По думите ѝ, при съпоставяне на периода 1-30 септември 2023 г. и 1-30 септември 2024 г. се отчитат около 116 хиляди хоспитализации повече, както и по-голям обем дейности, извършени от болниците, но в амбулаторни условия. Още: Здравната каса разкри 671 легла фантоми в болниците

"Предстоят срещи между Надзорния съвет и Българския лекарски съюз, на които ще се обсъди преразходът в болничната помощ. Според Националния рамков договор 2023-2025 г. при преразход от над 3 процента двете страни трябва да предприемат действия за анекс за намаляване на цените на клиничните пътеки", припомни Аврамова.

След срещите би трябвало Надзорният съвет да вземе решение за компенсиране на средствата за болнична помощ, тъй като при неплащане за девет месеца на обемите, изработени над прогнозните им бюджети, болниците могат да заведат съдебни дела. По думите ѝ, за да не изпадне НЗОК в ситуация на едновременно заведени съдебни дела за голяма стойност, Надзорният съвет днес е приел принципно решение, че до края на годината ще започне поетапно заплащане на надлимитните стойности.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес