Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 17 000 поискаха оставката на министър Ананиев заради бъдещата детска болница (СНИМКИ)

27 април 2020, 14:00 часа • 8098 прочитания

Над 17 000 подписа с искане за оставка на здравния министър Кирил Ананиев и спиране на строежа на бъдещата Национална детска болница в София бяха внесени днес в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. Според недоволните строежът на бъдещата детска болница е прекалено стар, а нова сграда ще се построи по-бързо и по-евтино. Петиция е събрала подписите онлайн. за по-малко от три седмици.

Мария Брестничка, която е от Национална мрежа за децата и е председател на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", посочи, че подписите, които събрали до момента са 17 684. „За нас те тежат много, много силно се надяваме да тежат и за Министерски съвет и за министър-председателя, защото темата е изключително важна. Ние не можем да си позволим да правим компромиси с детското здравеопазване и с това са съгласни и хора от цялата страна“, каза тя и добави, че сред подписалите се има хора както от София, така и от Бургас, Видин, Монтана и други градове.

"Следва хората, които вземат грешни управленски решения, да понесат политическата си отговорност. Да, оставка би трябвало да има“, каза архитект Петкана Бакалова, която е член на Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива „За истинска детска болница".

Тя обясни и кога стартира подписката. „В момента, в който научихме, че по време на извънредното положение, когато са забранени масови събирания, след като малко преди обявяване на извънредното положение имаше протест пред Министерство на здравеопазването, министърът на здравеопазването е подписал договора за изпълнение на проектирането и строителството на тази рекострукция“, заяви арх. Бакалова. Тя посочи, че освен оставка на Кирил Ананиев искат прекратяване на този договор и "стартиране на нормална процедура за изграждане на истинска детска болница – модерна, съвременна, такава, каквато трябва да имат българските деца".

Actualno.com припомня, че още тогава експерти и архитекти се обявиха срещу изпълнение на проекта. Още тогава в отворено писмо до всички политически представители, граждани призовават "спрете обществената поръчка за превръщане на изоставен стар строеж в национална детска болница".

В официално становище до медиите от Национална мрежа за децата написаха: "На 2 април в условията на безпрецедентна криза, българското правителство, в лицето на Министерството на здравеопазването и ресорният министър Кирил Ананиев легитимира акт, който може да бъде окачествен като предателство към българското общество и неговите най-уязвими членове – децата. В условията на абсолютно информационно затъмнение и липса на обществен консенсус, беше сключен договора за ремонт на 40-годишна сграда в центъра на столицата, която трябва да бъде превърната в детска болница. Цената на това споразумение е близо 100 млн. лв." Те призоваха за отмяна на договора.

От камарата на архитектите обжалваха решението пред Върховния административен съд. Жалбата им беше с искане да бъде бъде спряна обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. Делото е насрочено за 11 ноември. От браншовата камара са категорични, че сградата е невъзможна и незаконна в сегашното й състояние, а най-важното – ще бъде опасна.

Архитект за строежа на новата детска болница: Това би бил чудовищен престъпен компромис

Педиатри отбелязаха, че в сградата не са предвидени важни отделения, като токсикология, детска гинекология и психиатрия, ортопедия и травматология, лабораторният блок не е разработен, а самите клиники са разпръснати. Друг пропуск е и липсата на места за родителите, като по този начин те няма да имат възможност да придружават децата си.

Проф. Пилософ: Проектът за детската болница е на 50 години, това ли ни трябва? "За нас не е толкова важно дали е годна или негодна сградата. Това е един проект на 50 години. Онази концепция за болница ли е тази, която в момента ни трябва?" Този въпрос зададе председателят на българската педиатрична асоциация проф. Пилософ. По думите му големият успех в момента е, че никой не се съмнява в необходимостта от това да има детска болница.
Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес