Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЗ спря процедурата по закупуване на над 12 млн. щадящи теста за учениците

11 януари 2022, 14:19 часа • 2307 прочитания

Процедурата за закупуването на около 12 500 000 щадящи теста за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас, бе прекратена от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Това съобщиха от здравното министерство и припомниха, че поканата за осигуряване на тестовете е била публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г.

От ведомството допълват, че прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“, по искане на министър Сербезова, проверка. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти.

Припомняме, че в началото на декември учениците се върнаха в клас, благодарене на тестването с неинвазивни (щадящи тестове).

На 9 декември Дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ започна проверка в министерството на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици. Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш заместник-министър на здравеопазването.

На 17 ноември стана ясно, че служебният премиер Стефан Янев е освободил Димитър Петров от длъжността зам.-министър на здравеопазването. Припомнете си тук: (Без да се съобщават мотиви уволниха зам.-министър на здравеопазването) В публичното пространство се заговори, че уволнението му е свързано със забавените доставки на тестовете за учениците. (Припомнете си тук: Присъственото връщане на най-малките ученици с масово тестване мирише на провал)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес